Hlavní obsah

Do roka můžeme mít atomovku, prohlašuje Islámský stát

Radikální hnutí Islámský stát (IS) expanduje a varuje, že do roka by mohl získat jadernou zbraň. Extremisté to prohlásili v novém čísle svého propagandistického magazínu Dabiq. Atomovou zbraň chtějí koupit v Pákistánu.

Foto: Reuters

Sunnitští radikálové z Islámského státu v ukořistěných obrněncích

Článek

IS se v článku nazvaném Dokonalá bouře, který podle serveru britského listu The Independent mohl napsat britský rukojmí John Cantlie, prohlašuje za „nejvíce sílící islámské hnutí, jaké moderní svět viděl“. Upozorňuje na to, že se k němu přidávají další radikální skupiny, například Boko Haram v Nigérii, takže se Islámský stát rozšířil z Blízkého východu do Afriky i Asie.

Mezitím jednotky IS dobývají v Sýrii a Iráku další místa a dostávají se k americkým a íránským „tankům, raketometům, raketovým systémům a protiletadlovým systémům“. Mohl by se ale dostat k mnohem hrozivější zbrani hromadného ničení.

Atomovka z Pákistánu

„Předložím zde hypotetický scénář. Islámský stát má v bance miliardy dolarů, a tak se prostřednictvím obchodníků se zbraněmi napojených na místní zkorumpované představitele obrací na své následovníky v Pákistánu kvůli zakoupení nukleárního zařízení,“ píše autor článku.

Přiznává, že takový scénář je sice „přitažený“, zároveň však varuje: „Ta šance je dnes nesrovnatelně vyšší než před pouhým rokem. A když ne, tak co třeba tisíc tun výbušnin z dusičnanu amonného? To je dost snadné vyrobit“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje o PalmýruVideo: Reuters

Islámský stát podle studie neziskové organizace Rand Corporation získal jen v loňském roce na daních a s pomocí vydírání 600 miliónů dolarů, 500 miliónů dolarů ukradl ze státních bank v Iráku, 100 miliónů dolarů vytěžil z prodeje ropy a 20 miliónů na výkupném z únosů.

Bojovníci IS si v posledních dnech připsali další dvě významná vojenská vítězství, když dobyli irácké Ramádí a syrskou Palmýru. U Ramádí využili momentu překvapení, když udeřila písečná bouře, v Palmýře jim ke zteči pomohli místní. [celá zpráva]

Irácká armáda společně se šíitskými milicemi zahájila v sobotu u Ramádí protiofenzívu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islámský stát zveřejnil další video s britským rukojmím CantliemVideo: Reuters

Fotoreportér Cantlie je možná posledním západním zajatcem Islámského státu. Radikálové ho dopadli před více než dvěma lety a využívají ho ke své propagandě. Brit se objevil už na několika jeho videích.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám