Hlavní obsah

Jemen čelí těžkým náletům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná/Ženeva

Saúdskoarabská vojenská letadla ve čtvrtek pokračovala v bombardování pozic šíitských vzbouřenců na jihu Jemenu. Podporovala postup provládních sunnitských sil na sever země, který drží šíité. Při útoku zahynulo pět etiopských uprchlíků a deset dalších bylo zraněno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční nálety na vojenské cíle u letiště SanáVideo: Reuters

 
Článek

Dějištěm bojů byla severní provincie Hadždž, z níž pochází mnoho šíitských povstalců, kteří bojují proti jemenské vládě.

Šíité čelili náletům i dělostřelecké palbě. Terčem bylo hlavně město Majdi.

Saúdská Arábie odmítla obvinění, že by zabíjely její zbraně. Podle mluvčího armády za vše mohou šíitští Húsíové, kteří v oblasti působí. Hraniční provincie mezi Jemenem a Saúdskou Arábií se podle agentury Reuters nyní stávají hlavní frontou konfliktu.

Televize šíitů Al-Masira vysílala záběry z bojů o jeden hraniční přechod. Podle místních obyvatel tam ve středečních bojích zahynulo 15 šíitů a jeden voják Saúdské Arábie.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Exploze na zasažené základně u Saná

Poté, co tento týden vypršelo pětidenní humanitární příměří, rozhořely se těžké boje. Náletům čelil přístav Aden i hlavní město Saná, odkud prchají tisíce civilistů. Bombardováno bylo i shromaždiště šíitů na kopci u Taízu.

Provládní síly v Adenu zabily ve středu jednoho z vůdců povstalců, když zaútočily na jeho úkryt. Obvinily ho ze špionáže pro Írán, který podporuje šíity.

Konflikt si od března vyžádal kolem 1400 mrtvých, asi půl miliónu lidí opustilo své domovy.

OSN navrhuje jednání

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun tento týden oznámil, že 28. května v Ženevě začne jednání zástupců všech stran, které v Jemenu bojují. Předběžně s ním souhlasí šíité i zástupci vlády. Ministr zahraničí jemenské vlády v exilu Rijád Jasín řekl, že nejdříve musejí šíitští povstalci složit zbraně a stáhnout se z měst, která od loňského září obsadili. Tvrdí, že nyní je na jednání příliš brzo.

Šíité naopak podmiňují svou účast na jednání zastavením náletů: „Nemůžeme přijmout nabídku k jednání a dialogu v Ženevě, když pokračuje agrese a ostřelování naší země,“ řekl mluvčí Húsíů Abdul Salám a pohrozil útoky na Saúdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám