Hlavní obsah

USA přiznaly, že při náletech na Sýrii umírali civilisté

Washington

Americká armáda ve čtvrtek poprvé přiznala, že koaliční nálety na Sýrii mají i civilní oběti. Informaci podle agentury AP obsahuje první ze čtyř zpráv o vyšetřování incidentů, k nimž došlo v loňském roce. Podle Pentagonu byly loni počátkem listopadu při americkém náletu pravděpodobně zabity dvě malé děti.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Americký nadzvukový strategický bombardér B-1B Lancer nad severní Sýrií

Článek

Děti zemřely u syrského města Harím při náletu na oddíl bojovníků napojených na teroristickou síť Al-Káida. Při bombardování byly další dvě osoby zraněny.

Vyšetřování Pentagonu ukázalo, že americké velení nemělo žádné informace o tom, že v místě útoku jsou děti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Je nám líto nechtěných obětí,” komentoval zprávu generál James Terry, šéf amerických bojových operací proti Islámskému státu, „koalice podniká nezbytné kroky k tomu, aby minimalizovala riziko armádních operací pro civilisty.”

Americká armáda tak uzavřela první ze čtyř pátrání, která mají vnést jasno do problematických armádních operací, při nichž mohli zahynout civilisté. Další dvě vyšetřování se týkají útoků v Iráku a čtvrté opět náletu v Sýrii.

Letecké útoky na pozice teroristů v Sýrii a Iráku zahájil Pentagon loni v srpnu. Americké nevládní organizace jsou přesvědčeny, že podobných civilních ztrát mohlo být od té doby mnoho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám