Hlavní obsah

Bojovníci Islámského státu obsadili správní budovu v Ramádí

Bagdád

Bojovníci Islámského státu (IS) v pátek obsadili hlavní správní budovu ve městě Ramádí, jehož část ovládají od konce roku 2013. V bojích s nimi padlo nejméně deset policistů, dalších padesát jich bylo zajato.

Foto: Reuters

Irácké bezpečnostní síly brání svá kasárna

Článek

Na budovu, kde sídlil štáb policie, zaútočilo v noci téměř současně šest sebevražedných atentátníků v autech plných výbušnin. Použili terénní vozidla ukořistěná irácké armádě.

Po několikahodinovém boji celý komplex obsadili. „IS nyní okupuje vládní budovu v Ramádí a nad policejním velitelstvím provincie Anbár vyvěsil svou vlajku.“ Černý prapor, vlajka džihádu, tam zavládla kolem druhé odpoledne (13:00 SELČ).

Foto: ČTK/AP

Dým po čtvrtečním náletu na pozice Islámského státu u Ramádí

V bojích padlo deset policistů, neupřesněné množství dalších bylo zraněno. Padesát policistů bojovníci IS zajali. Zatím se nepotvrdila zpráva, že byli hromadně popraveni.

Útoku nezabránily ani čtvrteční nálety koaličních sil  na pozice IS u Ramádí

Podle zpravodaje BBC Ahmeda Maher touto akcí chtěl dát Islámský stát najevo, že on ve skutečnosti vládne největší irácké provincii Anbár, i když kontroluje jen její polovinu.

Foto: Reuters

Příslušníci provládní sunnitské kmenové milice hlídkuje spolu s iráckými policisty v Ramádí

I když dobyté území je malé, má velký symbolický význam po porážkách, které utrpěl Islámský stát u Bajdží, Sindžáru při hranicích s Kurdistánem a letos na jaře u Tikrítu.

Akce také ukazuje, že avizovaná dubnová irácká ofenzíva u Ramádí, jejímž cílem bylo osvobodit provincii Anbár neuspěla. Ta přitom měla alespoň zajistit okolí Bagdádu před útokem na Mosul, což je největší město v rukou IS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám