Hlavní obsah

Írán zasáhl palbou loď, kterou chtěl zadržet

Washington

Pět íránských rychlých člunů se pokusilo ve čtvrtek palbou zastavit nákladní loď Alpine Eternity plující pod singapurskou vlajkou, uvedla CNN s odvoláním na představitele Pentagonu. Lodi se podařilo uniknout a odplula do přístavu ve Spojených arabských emirátech.

Foto: Novinky

Článek

K lodi Alpine Eternity se v mezinárodních vodách přiblížily hlídkové čluny, ve kterých zřejmě seděli příslušníci Íránských revolučních gard. Posádce nařídili, aby plula do íránských vod. Když to posádka odmítla, Íránci začali pálit ze zbraní menší ráže. Podle amerického představitele to nebyly jen varovné výstřely mířící nad palubu. Několik střel loď zasáhlo, rozsah poškození však není znám.

Nákladnímu plavidlu se navzdory palbě podařilo doplout od výsostných vod Spojených amerických emirátů, kam ji čluny následovaly do té doby, než Eternity připlula na pomoc hlídková loď emirátů přivolané nouzovým signálem.

Ten zachytili i Američané. Na místo byl vyslán hlídkový letoun P-3 Orion a zamířila tam i americká válečná loď, ale vše skončilo dříve, než tam doplula. Podle nejmenovaného amerického představitele, který hovořil s agenturou Reuters, se Íránci zřejmě snažili loď zadržet kvůli právnímu sporu. „Íránci tvrdí, že ta loď je odpovědná za poničení jejich ropné plošiny,” řekl zdroj. Incident se prý stal 22. března.

V oblasti vládne napětí

Alpine Eternity převáží petrochemické výrobky. Používá ji ropný přepravce Transpetrol, který má své pobočky v Norsku, Švýcarsku, Belgii a na Bermudách. Podle mluvčího norské sekce Transpetrolu se incident stal v 10:00 SELČ. Teď je Alpine Eternity v přístavu Džabal Alí v SAE.

Jde o druhý podobný případ za poslední měsíc. Koncem dubna Íránci zadrželi v Hormuzském průlivu obchodní loď Tigris dánské společnosti Maersk se 24 členy posádky kvůli nevyřešenému právnímu sporu a nezaplacené pokutě. [celá zpráva]

Loď i s posádkou byla propuštěna ji 7. května. [celá zpráva]

Americké námořnictvo kvůli rostoucímu napětí nedávno zastavilo doprovody nákladních lodí plujících Hormuzským průlivem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám