Hlavní obsah

Při vzpouře v irácké věznici zemřelo 60 lidí, stovky trestanců uprchly

Při vzpouře v irácké věznici v Chálisu zemřelo přes 60 lidí. Bylo mezi nimi 12 policistů a 50 vězňů. Podle iráckých úřadů uprchlo až 200 trestanců. Ve věznici jsou stovky lidí, z nichž mnozí si odpykávali tresty za terorismus.

Foto: Ali Mashhadani, Reuters

Irácké bezpečnostní síly (ilustrační foto)

Článek

Chális leží v provincii Dijála severně od Bagdádu. Mluvčí ministerstva vnitra oznámil, že v pátek se vězni začali bít mezi sebou. Přemohli strážce, kteří se snažili je zklidnit, ozbrojili je a zmocnili se i zbrojního skladu. Podle agentury Reuters vězni a policisté zemřeli při boji ve věznici i při pronásledování uprchlíků.

Ministerstvo vnitra vyloučilo, že potyčky v Chálisu vyvolal útok zvenčí. Tak tomu bývalo v minulých případech, kdy se radikálové snažili osvobodit své vězněné kolegy. V roce 2013 se při přepadení věznice Abú Ghrajb dostalo na svobodu 500 vězňů.

Nicméně starosta města Chális podle agentury Reuters řekl, že "za zabíjení a útěk vězňů je zodpovědný Islámský stát". Z jeho prohlášení také vyplynulo, že trestanci, kteří se dostali na svobodu, jsou z řad IS. Starostova slova potvrdil představitel střediska pro bezpečnostní operace provincie Dijála.

Reklama

Výběr článků

Načítám