Hlavní obsah

V Sýrii byl opět použit plyn, zemřelo dítě

Bejrút

Asi čtyřicet lidí muselo být ošetřeno v Sýrii po dalším chemickém útoku, při kterém byl zřejmě použit chlór. Zemřelo při něm jedno dítě. Uvedla to v sobotu agentura AP s odvoláním a místní aktivisty ze Syrské civilní obrany, Místních koordinačních výborů a exilové organizace SOHR.

Foto: Mohamad Bayoush, Reuters

Místo jednoho z předchozích útoků plynem

Článek

Následky útoku byly zachycené na videích. Na jednom ze Sarakibu v provincii Idlíb je vidět, jak zdravotníci a civilisté spěchají s dětmi do nemocnice. Kašlaly a některé musely dostat kyslík. O útoku informovaly Místní koordinační výbory s tím, že k němu došlo ve středu.

Další z video z Najrábu ukazuje, jak musí dýchat kyslík zdravotník, který pomáhal zasažený. To koresponduje s dalšími zprávami o útocích chlórem, uvedla AP. O pravděpodobném nasazení chlóru ze strany vládních vojsk už dříve v sobotu informovala exilová organizace SOHR monitorující dodržování lidských práv v zemi.

Uvedla, že v noci na pátek byl Najrábu cílem bombardování, při němž bylo zraněno neméně čtyřicet lidí a zahynulo jedno dítě, i když příčina jeho smrti jest nejasná. Na město mělo dopadnout několik barelových bomb shozených syrskými jednotkami. V těch bývá kromě mohutných náloží a střepin často i chlór.

Bombardování přišlo po postupu vzbouřenců.

Reklama

Související témata:

Související články

Sýrie používá otravné plyny, tvrdí HRW

Syrská armáda plnila barelové bomby i jedovatými plyny. Uvedla to organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) s odvoláním na svědky březnových...

Výběr článků

Načítám