Hlavní obsah

Při spojeneckém náletu zahynulo v Sýrii 52 civilistů včetně dětí, bojovalo se přitom jinde

Bejrút
Aktualizováno

Minimálně 52 civilistů přišlo v pátek o život při leteckých úderech na severu Sýrie. Šlo o nálety, které vedou spojenecké síly v čele s USA proti radikálům z Islámského státu (IS). V sobotu to uvedla Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Foto: Mohamad Bayoush, Reuters

Muž gestikuluje po jednom z útoků v syrském Sarminu. Archivní foto

Článek

„Nálety koaličních sil v pátek ráno na vesnici Birmahla v provincii Halab zabily 52 civilistů,” řekl předseda SOHR Rami Abdal Rahmán. K obětem dodal: „Zabito bylo sedm dětí. Třináct lidí je stále uvězněno v troskách.” Dodal, že při náletu nebyl zabit jediný bojovník džihádu.

Původně londýnský exilový SOHR uváděl, že si nálet vyžádal 17 obětí a čtyřicet zraněných.

Rahmán dodal, že bomby dopadly jen dva kilometry od místa, kde bojuje kurdská milice YPG s bojovníky Islámského státu. „Ale v Birmahla jsou jen civilisté, žádné střety, ani pozice IS,” uvedl. Boje v oblasti si vyžádaly mrtvé jak na straně islamistů, tak na straně syrských provládních sil. Počet mrtvých ale není přesně znám.

Od září při operacích koalice 2000 mrtvých

Další boje si v sobotu vyžádaly v provincii Idlíb životy 14 bojovníků Fronty An-Nusra, která je napojená na Al-Káidu. V oblasti syrské síly údajně shazovaly barelové bomby.

Koalice zahájila údery v Sýrii loni v září a podle syrských ochránců lidských práv při jejích operacích od té doby přišlo o život na 2000 lidí. Většina z nich byli údajně členové IS a to především zahraniční členové této organizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám