Hlavní obsah

V Jemenu bombardovali civilní letiště, počet uprchlíků se zdvojnásobil

Saná

Proudová letadla arabské koalice vedené Saúdskou Arábií zaútočila podle AP v úterý ráno opět na šíitské rebely a jejich spojence v Jemenu. Bombardováno bylo i letiště v hlavním městě Saná, kde byla poškozena ranvej a jeden civilní letoun. V zemi se za posledních 10 dní zdvojnásobil počet uprchlíků na 150 000.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Kouř nad bombardovaným letištěm v Saná

Článek

V noci hlavním městem otřáslo několik explozí bomb, které shodila letadla na několik základen držených šíitskými Húsíi. Útočila také na nákladní automobily převážející zbraně a na domy, které sloužily jako sklady, uvedli obyvatelé města. Zasaženy byly i dvě vily vysokých šíitských představitelů, kde bylo uloženo mnoho zbraní.

Zasažený letoun patří jemenským aerolinkám Felix Airways, které provozují hlavně vnitrostátní lety a spoje do některých měst v Saúdské Arábii.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Dva příslušníci milice Húsíů před vybombardovanou vilou jejich velitele Abdulláha Jahji

Napadena ze vzduchu byla v úterý i místa na jihu země, město Dhala a zejména přístav Aden, kde se pokoušejí slabé a špatně vycvičené provládní síly vzdorovat Húsíům, kteří město obklíčili.

Provládní síly si stěžují, že jim dochází munice. Pokusy shodit jim ji ze vzduchu ale selhaly. Většina shozených zbraní a munice skončila v rukou vzbouřenců. Vysoký jemenský vojenský představitel věrný prezidentovi generál Alí Násir Hádí popsal dosavadní dodávky zbraní a munice jako „neorganizovaný proces, který selhal“.

Humanitární katastrofa

Pokračující nálety ztěžují život obyvatel Jemenu, kteří utíkají a nedostává se jim vody a jídla. Nemocnice v hlavním městě trpí neustálými výpadky elektřiny, není palivo pro náhradní generátory a nedostává se ani benzínu na provoz sanitek.

Foto: Mohamed Al-sayaghi, Reuters

Žena odnáší syna z domu v Saná zničeného bombardováním

Ze svých domovů uteklo už 150 000 lidí, což je dvojnásobně více, než byla čísla ze 17. dubna, uvedla agentura Reuters. Dvanácti miliónům v pětadvacetimiliónové zemi se nedostává jídla. Číslo představuje třináctiprocentní nárůst od začátku koaličních útoků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám