Hlavní obsah

Vedení Islámského státu prý převzal bývalý učitel fyziky

– Bagdád

Vážně zraněný šéf Islámského státu (IS) Abú Bakr Bagdádí není schopen hnutí vést a jeho úkoly převzal jeho zástupce Abú Alá Afri. Alespoň to tvrdí poradce irácké vlády Híšam Hašími, jehož citovaly televize SkyNews a magazín Newsweek. Hvězda charismatického bývalého učitele fyziky a někdejšího oblíbence Usámy bin Ládina v řadách IS údajně stoupá už několik měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Šéf Islámského Abú Bakr Bagdádí je údajně už měsíc vážně zraněný.

Článek

Bagdádí má po náletu z poloviny března zranění po celém těle a nemůže se hýbat, tvrdí Hašími, jenž se odkazuje na zdroje z nemocnice ve městě Mosul, kde měli šéfa IS ošetřovat. Bagdádí je prý nadále hospitalizován na neupřesněném místě a bude potřebovat dlouze rehabilitovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jeho každodenních úkolů se proto měl zhostit jeho dosavadní zástupce Afri, který si teď říká Hadží Iman.

Moc se toho o něm neví. Kdysi učil fyziku ve městě Tal Afar na severozápadě Iráku a zveřejnil desítky knih a studií týkajících se také náboženství.

Hvězda na vzestupu

„Je to dobrý řečník s velkým charismatem, v organizaci je dobře znám. Řekl bych, že je chytřejší a důležitější než Bagdádí. Bagdádí je důležitý symbolicky a kvůli médiím, ale ve skutečnosti rozhoduje on, když je Bagdádí zraněn. Až Bagdádí umře, stane se vůdcem,“ řekl Hašími.

Jeho názor na Afriho podle Newsweeku potvrzují pozorovatelé zabývající se Islámským státem. „Zdá se, že v posledních měsících získal prominentnější postavení, zvláště potom, co hnutí od prosince utrpělo v Sýrii i Iráku taktické porážky,“ uvedl analytik a publicista Hassan Hassan.

Afri donedávna působil především jako spojka mezi Bagdádím a provinčními veliteli. Podle Newsweeku má zkušenosti z bojů už z dřívějších let, kdy působil v řadách tzv. Al-Káidy v Iráku. Šéf Al-Káidy Usáma bin Ládin ho údajně prosazoval do čela organizace. Setkat s ním se mohl už dříve v Afghánistánu, Afri se tam podle Hašímiho vydal už v roce 1998.

Zřejmě je v Mosulu

Má se za to, že se Afri nyní zdržuje v mosulské čtvrti Hadar. U Bagdádího se předpokládá, že by mohl být v okrese Al-Badž asi 300 km západně od Mosulu, protože Spojené státy v době invaze do Iráku v této kopcovité oblasti plné rozeklaných údolí příliš nepůsobily a nemají ji zmapovanou. Spojené státy ovšem ve středu uvedly, že nejsou schopny potvrdit, že byl Bagdádí zraněn.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Podle Hašímiho však nemá jeho zranění dopad na bojové akce Islámského státu, neboť se zpráva o něm mezi bojovníky pravděpodobně nedostala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám