Hlavní obsah

Islámský stát znovu postupuje, statisícové Ramádí bez posil padne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád/Washington

Bojovníci Islámského státu (IS) jsou pouhých pět set metrů od centra města Ramádí, které chtějí dobýt. Iráčtí vojáci se snaží ofenzívu radikálů odrazit. Bez posil se ale středisko provincie Anbár nepodaří ubránit, varovali místní představitelé. Z města utíkají desítky tisíc civilistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útoky iráckého letectva na IS v RamádíVideo: Reuters

 
Článek

„Situace v Anbáru je kritická,” řekl agentuře Reuters jeden z místních zastupitelů.

„Bojovníci Islámského státu plně ovládli oblasti Abú Issa a Abú Faradž velmi blízko (centra) Ramádí,“ uvedl zastupitel Džásim Halbusí pro kurdskou agenturu Rudaw a dodal: „Pokračují intenzivní boje mezi iráckými bezpečnostními silami a bojovníky u vstupu do Ramádí.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Již ve středu IS ovládl Abú Ghaním východně od Ramádí, když se z něj stáhly irácké síly.

Foto: Stringer/iraq, Reuters

Plačící chlapec, který byl nucen se svou rodinou utéct před násilnostmi ve městě Rámádí

Letecké údery spojenců v čele s USA zatím nestačí k tomu, aby bylo město zachráněno. O zbraně proto podle Halbusího žádají místní sunnitské kmenové milice, které poskytují podporu vládě.

Foto: Stringer/iraq, Reuters

Boji poničené Ramádí

Podle mluvčího irácké armády vojáci brzo zahájí protiofenzívu, jak ale připomíná Rudaw, 8. dubna oznámila irácká vláda začátek operace, jejímž cílem je osvobodit provincii Anbár. Po pár dnech se ale situace obrátila a začal ústup.

Strach z útoku na Bajdží

Náčelník amerických spojených štábů Martin Dempsey nevylučuje pád Ramádí, podle něj byl to ale nebylo nijak podstatné: „Není to v žádném případě symbol, nebylo označeno za součást chalífátu, ani není střediskem budoucího Iráku. Byl bych radši, kdyby nepadlo, ale pokud padne, neskončí tím kampaň (za osvobození Iráku od IS).

Foto: Reuters

Příslušník iráckých speciálních sil v Ramádí

Za větší hrozbu Dempsey považuje případný pád ropného střediska Bajdží s největší rafinérii v zemi.

„Na Ramádí začal Islámský stát útočit stejně jako na Bajdží ve čtvrtek. Pokud Iráčané plně ovládají Bajdží, budou kontrolovat celou svou ropnou infrastrukturu na severu i na jihu a zabrání IS v možnosti vytvářet zisky z prodeje ropy. Proto je Bajdží strategický cíl, a proto se nyní soustředíme na Bajdží,” uvedl Dempsey.

Foto: David Ryneš, Novinky

Irácký premiér Hajdar Abádí, který ve čtvrtek zakončil třídenní návštěvu USA, provincii Anbár považuje za klíčovou. Chce vytvořit okolo Bagdádu větší nárazníkovou zónu.

Foto: Stringer/iraq, Reuters

Sunnité prchající z města Ramádí

Sunnitští radikálové z IS začali provincii Anbár obsazovat už na konci roku 2013. V Anbáru obsadili už v lednu 2014 město Fallúdža, kontrolu nad Ramádí se jim ale nikdy plně získat nepodařilo.

Podle pozorovatelů si IS snaží vylepšit pozici poté, co jej irácká armáda a šíitské milice vytlačily na konci března z Tikrítu. Útok na Ramádí má vyčerpat iráckou armádu v provincii Anbár a oddálit tak plánovanou ofenzívu na Mosul.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám