Hlavní obsah

Husajnův generál, který otevřel Islámskému státu cestu k dobytí severu Iráku, je prý mrtvý

– Bagdád • Aktualizováno

Irák v pátek oznámil, že při rozsáhlé vojenské operaci byl zabit Izzat Ibrahím Dúrí, bývalý blízký spolupracovník Saddáma Husajna. Dúrí byl v poslední době jedním z vůdců sunnitských jednotek bojujících po boku Islámského státu v Iráku. Strana Baas, jejímž byl Dúrí členem ale informaci popřela.

Foto: Novinky

Izzat Ibrahím Dúrí na snímku z roku 1999

Článek

Dúrího smrt oznámil televizi Al-Arabíja guvernér provincie Salahuddín Raíd Džubúrí. Podle listu Daily Telegraph zemřel v bojích s vládními jednotkami severovýchodně od Tikrítu, který nedávno dobyla irácká vojska.

„Jde o obrovské vítězství pro všechny, kteří byli do operace zapojeni. Byl považován za jednoho z vůdců této teroristické skupiny,” uvedl Džubúrí, podle kterého byl zabit i se svými devíti bodyguardy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Al-Arabíja také zveřejnila fotografii mrtvého velmi podobného Dúrímu. Identitu má prověřit test DNA.

Mluvčí bývalé vládní strany Baas, které byl Dúrí členem, ale zprávy o úmrtí popřel.  Informace o jeho zabití se objevují opakovaně.

Foto: US Army, ČTK/AP

Dúrí byl na americkém seznamu hledaných iráckých vůdců označen jako křížový král.

Dúrí je považován za člověka, jenž stál za sunnitským povstáním proti šíity vedené vládě, a které vedlo k ovládnutí rozsáhlého území Iráku Islámským státem.

Někdejší irácký generál stál v posledních letech v čele významného povstaleckého řádu Nakšbandi, známého také jako Vrchní velitelství pro džihád a osvobození. Svým názvem se odkazoval k radikálnímu súfistickému hnutí a spojoval ideje radikálních sunnitů s panarabskými, jaké prosazovala Husajnova strana Baas.

Hnutí Nakšbandi se občas přisuzovaly snahy restaurovat baasistický režim, ale spíše jen pracovalo s nostalgií po dobách, kdy v Iráku vládli sunnité.

Dúrí pomáhal v roce 1968 Husajnovi při převratu. V hierarchii strany Baas patřil k špičkám byl zástupcem velitele Revolučních gard.

Po invazi USA do Iráku v roce 2003, při níž byl režim strany Baas svržen, se zrzavý Dúrí stal šestým na seznamu 55 nejhledanějších Iráčanů spojených s Husajnem. USA na jeho hlavu vypsaly odměnu deset miliónů dolarů.

Jako jediný byl až dosud na útěku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám