Hlavní obsah

Rada bezpečnosti uvalila zbrojní embargo na Jemen, šíité to kritizují

– Saná

Jemenští šíité ve středu kritizovali úterní rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN uvalit na ně i na jejich spojence zbrojní embargo. Obvinily Spojené národy, že se postavily na stranu útočníků, za které označují Rijádem vedenou sunnitskou koalici arabských zemí. Ta podniká proti šíitům nálety na žádost stávajícího prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Nálet na Saná

Článek

Embargo se týká i bývalého jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliha a jeho syna, kteří šíity podporují.

Šíitští vůdci vyzvali své stoupence, aby přišli ve čtvrtek „v hojném počtu protestovat a novou rezoluci RB OSN odsoudili”.

Pro rezoluci hlasovalo čtrnáct z patnácti členů Rady bezpečnosti, pouze Rusko se zdrželo hlasování. Česká republika přijetí rezoluce přivítala. Ministerstvo zahraničí v prohlášení potvrdilo „podporu politickému procesu jako jedinému možnému způsobu, jak navrátit zemi stabilitu”.

Saúdskoarabský velvyslanec při OSN Abdalláh Mualimi rezoluci označil za projev „jednoznačné podpory” koaličních náletů. Na dotaz, zda Saúdská Arábie připravuje vyslání také pozemních jednotek do Jemenu, odpověděl, že „pokud se šíité rezoluci nepodrobí, budou čelit útokům jako dosud”.

Egypt oznámil, že se Saúdskou Arábií jedná o uspořádání velkých vojenských manévrů. Kromě Egypta by se jich měly zúčastnit i státy Perského zálivu, armády by se měly cvičit na půdě Saúdské Arábie.

Z podpory šíitských povstalců je obviňován Írán, ten to ale odmítá.

Írán požaduje dohodu

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf již v úterý nabídl čtyřbodový plán k řešení krize. Patří k němu příměří, humanitární pomoc civilistům, zahájení politického dialogu mezi Jemenci a sestavení široké vlády.

Ve středu Zaríf prohlásil, že jeho země použije veškerý svůj vliv k tomu, aby zprostředkovala dojednání mírové dohody v Jemenu: „Jsme hlavní silou v regionu a máme vztahy se všemi skupinami v mnoha zemích, využijeme toho, abychom přivedli všechny k jednacímu stolu. Máme vliv na mnoho skupin v Jemenu, nejen na Húsíe a šíity.”

Boje v Jemenu se vystupňovaly koncem března, kdy do nich vstoupila arabská koalice. Podle OSN zahynulo od té doby přes 700 lidí a více než 2700 jich bylo zraněno.

Při středečních bojích na jihu Jemenu zahynulo 16 lidí. Podle svědků šíité útočí „naslepo” tankovými střelami a granáty na obytné čtvrti Adenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám