Hlavní obsah

Proti Islámskému státu bojují křesťanští dobrovolníci i dobrodruzi

Právo, vpl

Američtí a britští radikální křesťané, váleční veteráni a dobrodruzi se připojili ke kurdským silám, které zadržují postup bojovníků Islámského státu, napsal list The Sunday Times (ST).

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Jde o bizarní směs bývalých vojáků, členů surfařských a motorkářských gangů, dobrodruhů, obchodníků se zbraněmi i radikálních evangelikálních křesťanů, kteří se považují za novodobé křižáky,“ napsal ST.

„Jsou to vrazi a przniči dětí. Nezaslouží si, abychom je považovali za lidské bytosti,“ říká o bojovnících IS James Duncan (47), britský veterán ze Zálivu. „Nedokázal jsem se dívat, jak ze Západu posíláme zbraně syrské opozici, které končí v rukou extremistů. Vyzbrojili jsme jich opravdu hodně,“ říká trpce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Koncem minulého roku oslovil Jordana Matsona, amerického křesťanského fundamentalistu, který už tou dobou bojoval v Sýrii, a s jeho pomocí se přidal do jednotky syrských Kurdů.

Duncana rozčilují mladí kluci, kterým říká počítačoví válečníci.

„Vůbec jim nedochází, že nemají více životů. Frontová zkušenost nula, a diví se, že se klepou zimou, hladoví a ničí je vyčerpání. Střílečky na počítači zvládali lépe,“ říká. Duncan počítá i s tím, že by mohl padnout do zajetí. „Pro takový případ mám extra zásobníky, s nimiž nebojuji. Proto mě nikdy nedostanou. Jsem příliš zbabělý na to, abych vydržel jejich mučení,“ říká závěrem.

Švýcara zatkla policie ve vlaku

Oddíl 500 křesťanů nazvaný Syrská vojenská rada jako soukromou milici zformoval už v roce 2013 Johan Cosar (32), poddůstojník pěchoty švýcarské armády se syrskými kořeny.

Minulý měsíc se vrátil do Švýcarska, kde chtěl dát dohromady peníze na financování dalšího boje. Policie ho však ihned zadržela ve vlaku do Basileje.

„Hrozí mu až tři roky vězení za službu v ozbrojených silách jiné země, ozbrojené seskupování a oslabení švýcarských ozbrojených sil,“ potvrdil listu Süddeutsche Zeitung (SZ) Tobias Kuhn, mluvčí švýcarské vojenské justice.

„Nikdy a nijak jsem Švýcarsku neublížil. Věřím, že mí krajané pochopí, proč jsem se musel vydat do Sýrie, místo abych si spokojeně žil a podnikal doma,“ řekl SZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám