Hlavní obsah

Jemenská Al-Káida nabízí kila zlata za hlavu exprezidenta i vůdce šíitů

Rijád
Aktualizováno

Al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP), která je považována za nejnebezpečnější odnož této teroristické sítě, vypsala ve středu odměnu ve zlatě za hlavy bývalého prezidenta Alího Sáliha i vůdce vzbouřeného šíitského kmene Húsíů, který ovládl většinu západu země.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Jemenec s portrétem Abdulmálika Húsího

Článek

„Na pomoc džihádu našich muslimských bratří v Jemenu vypisujeme odměnu ve výši 20 kilogramů zlata pro toho, kdo zabije hlavy zla,“ uvedla podle AFP Al-Káida v prohlášení.

Hlavami zla jsou myšleni bývalý prezident Alí Abdulláh Sálih a vůdce vzbouřeného šíitského kmene Húsíú Abdulmálik Húsí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šíité v posledních měsících obsadili většinu velkých měst na západě země včetně metropole Saná a přístavu Aden.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jemenská Al-Káida nabízí kila zlata za hlavu exprezidenta i vůdce šíitůVideo: Reuters

K postupujícím šíitům se přidaly jednotky věrné svrženému Sálihovi, který byl po protestech Jemenců nucen odejít do exilu.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Šéf německé diplomaci Westerwelle s jemenským prezidentem Sálihem

Húsíje, před nimiž utekl do saúdského exilu stávající prozatímní prezident Rabbú Mansúr Hádí, se snaží ze vzduchu porazit arabská koalice vedená Saúdskou Arábií.

Ta má tedy nyní stejné cíle jako jemenská Al-Káida, která za současné občasné války výrazně rozšířila oblasti pod svou kontrolou, před čímž varoval i americký ministr zahraničí. [celá zpráva]

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

Nálet na Saná

Důvody odporu Al-Káidy k exprezidentovi i k vůdci šíitských povstalců jsou zřejmé – Sálih umožňoval USA útočit s pomocí bezpilotních letounů na vůdce AQAP a šíité jsou pro ně jako pro ortodoxní sunnity odpadlíky.

USA kritizují vměšování Íránu

Húsíe podporuje šíitský Írán. Z vměšování ho obviňuje jak Hádí a Saúdská Arábie, tak americký ministr zahraničí John Kerry. V televizi PBS v noci na čtvrtek řekl, že nepochybuje, že Írán Húsíe vyzbrojuje.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Následky náletu na jemenskou metropoli

„Do Jemenu zjevně přicházejí zbrojní dodávky z Íránu. Každý týden tam přistává několik letadel. Írán si musí uvědomit, že USA nebudou přihlížet, pokud se někdo bude snažit destabilizovat tuto oblast nebo pokud se při bojích budou překračovat hranice jiných zemí,“ prohlásil americký ministr.

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Saúdský hlídkový člun poblíž námořní hranice s Jemenem

V Rijádu jednal tento týden náměstek amerického ministra zahraničí Antony Blinken, který řekl, že USA urychlí zbrojní dodávky pro koalici bojující v Jemenu. Prohlásil, že Saúdská Arábie má zásluhu na tom, že jemenští šíité začnou chápat, že nemohou Jemen dobýt silou.

Reklama

Výběr článků

Načítám