Hlavní obsah

Palestinci vstoupili pod jurisdikci Mezinárodního trestního soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Palestina ve středu oficiálně přistoupila k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC). V sídle soudu v Haagu se konala krátká ceremonie pro palestinskou delegaci. Palestinci chtějí u soudu stíhat Izraelce za údajné zločiny spáchané na palestinských autonomních územích.

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

Domy zničené při izraelských náletech v palestinském pásmu Gazy. Snímek z 30. března 2015

Článek

Ceremonie v Haagu se zúčastnil palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí, avšak nikoli prokurátorka ICC Fatou Bensoudaová.

I když Palestinci chtějí podat stížnosti na konkrétní izraelské představitele a vojáky hned, cesta k zahájení soudního stíhání může být dlouhá. Upozornil na to sám Málikí v dnešním rozhovoru s rozhlasovou stanicí Voice of Palestine: „Nechci náš národ zklamat, ale procedura ICC je pomalá a dlouhá. Může se setkat s mnoha překážkami a výzvami a může trvat i roky.”

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bensoudaová už v lednu nechala zahájit předběžné šetření, které má určit, zda existuje dostatek podkladů pro zahájení stíhání. Nejmenovaný palestinský představitel agentuře AP sdělil, že Palestinci jsou připraveni počkat si na výsledek tohoto předběžného vyšetřování, i když může trvat měsíce nebo roky.

Foto: David Ryneš, Novinky

Palestinská samospráva chce podat stížnosti na činy spáchané Izraelci od loňského června. Bude do nich spadat i letní padesátidenní ofenzíva v pásmu Gazy, kde přišlo o život 2200 Palestinců. Stíhání se ale může týkat rovněž palestinského Hamásu, který raketami ostřeloval civilisty v Izraeli.

Kromě údajných válečných zločinů chce samospráva k soudu přenést i osídlování Západního břehu Jordánu Židy. Z tohoto problému, který byl dosud považován za výhradně politický, se nyní může podle analytiků stát problém právní.

ICC může od stíhání ustoupit v případě, že se žalovaná strana bude případy seriózně zabývat a začne je nezávisle vyšetřovat. Izraelská armáda už některé z útoků na civilisty v Gaze vyšetřuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám