Hlavní obsah

Írán a Rusko tvrdí, že dohoda o jádru se rýsuje, Západ to popírá

Lausanne (Švýcarsko)

Teherán a světové mocnosti dosáhly obecné shody ve všech klíčových bodech budoucí dohody o íránském jaderném programu, prohlásil podle agentur TASS a RIA Novosti ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Západní diplomatické zdroje citované agenturami AP a Reuters ale považují prohlášení o shodě za nesprávné.

Foto: ČTK/AP

Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová a íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf

Článek

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf podle agentury Reuters věří, že práce na vypracování návrhu textu dohody začne ještě během středy. Agentura DPA s odvoláním na íránský tisk uvedla, že jednání bylo přerušeno a že bude pokračovat ve středu ráno.

„S dostatečnou důvěrou lze říci, že ministři (zahraničí) dosáhli obecné shody ve všech klíčových aspektech konečného urovnání tohoto problému,” řekl Lavrov. Dodal, že práce na návrhu písemné dohody začnou v příštích hodinách a že možné ujednání zahrnuje kontrolu íránského programu Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) či kroky k uvolnění sankcí, kterým Teherán čelí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rozporuplné zprávy

„Není to pravda,” citoval Reuters odpověď nejmenovaného diplomata na dotaz, zda skutečně byla dosažena shoda ve všech klíčových bodech.

Zaríf se podobně jako Lavrov domnívá, že příprava návrhu může začít ještě dnes. „S ostatními stranami jsme vedli velmi dobrou diskusi... Doufáme, že s přípravou návrhu textu začneme ve středu,” řekl Zaríf novinářům.

Bílý dům v noci na dnešek bez dalších podrobností oznámil, že americký prezident Barack Obama byl o vývoji v Lausanne informován. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius se rozhodl ze Švýcarska vrátit do Paříže a zpět podle francouzské delegace přicestuje, pokud to bude užitečné.

Do svítání musí být dohoda, tlačil prý Západ

DPA s odvoláním na íránská média uvedla, že rozhovory by po nočním přerušení měly začít v 8.00 SELČ. Rozhovory se oproti původnímu závazku dosáhnout do 31. března rámcovou dohodu protáhly přes půlnoc. Následně se objevily v médiích informace, že mocnosti na Teherán tlačily, aby rozhodnutí padlo do svítání. Další diplomatické zdroje ale takové ultimátum popřely.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest nicméně v úterý večer uvedl, že pokud se nepodaří dosáhnout dohody, Spojené státy nebudou čekat do 30. června a jeho diplomaté jednání opustí. Do konce června mají být vypracovány podrobnosti rámcové dohody.

Smyslem rozhovorů, které s Teheránem vedou USA, Rusko, Británie, Francie, Čína a Německo, je vyloučit možnost, že Írán bude v rámci svého jaderného programu pracovat na atomové bombě. Výměnou mají být zrušeny protiíránské sankce. S Íránem se vyjednává desítku let, ale až v roce 2013 se podařilo dospět k dočasnému ujednání, které umožnilo částečně sankce uvolnit. Počítalo se s tím, že po roce bude uzavřena konečná dohoda, ale jednání o ní byla obtížná a musela být dvakrát prodloužena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám