Hlavní obsah

Jsme ochotni jednat i s USA, zopakoval Asad

Damašek
Aktualizováno

Ochotu jednat se Spojenými státy dal znovu najevo syrský prezident Bašár Asad. V rozhovoru pro pořad 60 Minutes televize CBS ovšem stejně jako dříve upozornil, že takový dialog se může uskutečnit pouze v prostředí vzájemné úcty. Přímou nabídku k jednání zatím nedostal.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

„Řekl bych, že dosud máme jen prohlášení, zatím nic konkrétního, žádná fakta, novou skutečnost související s politickým přístupem Spojených států k naší situaci, k problému konfliktu v Sýrii,“ prohlásil Asad v narážce na nedávný a ojedinělý výrok amerického ministra zahraničí Johna Kerryho. Ten připustil možnost pozvání Asada k jednacímu stolu, což USA dosud odmítaly.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V principu můžeme říct, že každý dialog je pozitivní věc. Budeme otevření k jakémukoliv dialogu s kýmkoliv včetně Spojených států a o čemkoliv, co je založeno na vzájemném respektu,“ uvedl nyní Asad.

Syrský prezident dodal, že jeho vláda v současnosti s Američany přímé rozhovory nevede. Na dotaz, zda by jednání chtěl zahájit okamžitě, odpověděl: „Každý dialog je v principu, jak jsem řekl, pozitivní, samozřejmě když není vyvíjen nátlak na suverenitu Sýrie.“

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Válka v Sýrii už trvá pátým rokem. Podle syrské exilové organizace SOHR sídlící v Londýně v ní zahynulo více než 210 000 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám