Hlavní obsah

Spojenci bombardují i palác v Tikrítu, kam IS stáhl své velení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Desítky míst v iráckém městě Tikrít a jeho okolí se od středečního večera staly terčem náletů vzdušných sil USA a jejich spojenců, uvedla agentura Reuters. Podle ní spojenci útočili i na palácový komplex, kam se přemístilo velení bojovníků z Islámského státu (IS). Spojenci v čele s Američany se do bojů zapojili na žádost Bagdádu poté, co se téměř před dvěma týdny zastavila ofenzíva vládních sil proti městu.

Foto: ČTK/AP

Kouř nad Tikrítem

Článek

Jeden ze svědků Reuters popsal, že z prezidentského paláce v rodišti bývalé hlavy země Saddáma Husajna stoupá černý kouř.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nejmenovaný zástupce Pentagonu agentuře řekl, že americké bojové letouny společně s letadly spojeneckých zemí zaútočily na desítky míst po předchozím vzdušném průzkumu. Další představitel amerických branných sil uvedl, že Washington rozhodně nejedná v součinnosti s šíitskými milicemi podporovanými Íránem, které s ofenzívou irácké armádě pomáhají.

Nepřímo to potvrdil i americký velitel James Terry, když prohlásil, že přesně naváděné nálety mají posloužit „iráckým silám pod iráckým velením“. Dva iráčtí důstojníci v Tikrítu potvrdili, že armáda ve středu večer obnovila raketové a minometné útoky.

Na Tikrít útočí více než 20 000 vojáků a tisíce příslušníků šíitských milicí.

USA útočí na pozice Islámského státu v Iráku i v Sýrii už od loňského roku. V Iráku se k nim přidaly Francie, Velká Británie či Kanada, která se chystá rozšířit své akce i na Sýrii.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám