Hlavní obsah

Netanjahu se omluvil za slova o houfech Arabů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se omluvil za svůj výrok před volbami, v němž varoval před nástupem levice kvůli houfům arabských voličů. Netanjahu, jehož se prezident Reuven Rivlin po vítězných volbách chystá pověřit sestavením nové vlády, za svá slova sklidil kritiku i ve Spojených státech. Podle Washingtonu nad nimi nejde jen tak mávnout rukou.

Foto: Nir Elias, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

„Vím, že slova, která jsem vyřkl před několika dny, některé izraelské občany zranila,“ uvedl Netanjahu a dodal, že výroku lituje. Izraelské Araby prý nechtěl urazit. „Mé kroky v úřadu premiéra, včetně masivních investic do menšin, dokazují, že opak je pravdou,“ prohlásil Netanjahu, který doufá, že novou koalici sestaví do tří týdnů.

Premiér v den voleb minulý týden na Facebooku varoval své příznivce, že je vláda pravice ohrožena, protože „volí houfy Arabů“, které levicové organizace v autobusech sváží k volebním místnostem.

Vysloužil si tím kritiku i v USA. Poradce Bílého domu Denis McDonough v pondělí řekl: „Nemůžeme předstírat, že tyto poznámky nikdy nepadly.“ Mluvčí ministerstva zahraničí Marie Harfová dodala: „Když něco říkáte, tak na slovech záleží. A když pak o dva dny později řeknete něco jiného, pak nevíme, čemu věřit.“

Spojené státy marně tlačí na mírové vypořádání mezi Izraelem a Palestinci. Netanjahu v kampani také slíbil další výstavbu na okupovaných územích, což USA kritizují, a oznámil, že když mu Izraelci dají možnost vládnout dál, nedopustí vznik samostatného palestinského státu. Také tento výrok vzal po volbách zpět.

Kritiku zahraničí odmítá. „Domnívám se, že nikdo zvenčí by neměl zasahovat do našich demokratických procesů,“ uvedl v pondělí.

Reklama

Související články

Netanjahu jasně vyhrál izraelské volby

Pravicová strana Likud vedená Benjaminem Netanjahuem jasně vyhrála úterní parlamentní volby a s náskokem porazila středolevý Sionistický svaz. Podle prvních...

Výběr článků

Načítám