Hlavní obsah

Husajnovu hrobku srovnaly boje s Islámským státem se zemí

– Tikrít • Aktualizováno

Mauzoleum s hrobkou někdejšího iráckého prezidenta Saddáma Husajna u města Tikrít bylo v boji Islámského státu s armádou a šíitskými milicemi téměř celé srovnáno se zemí. Uvedla to agentura AP, jejíž reportéři doprovázejí irácké jednotky. Z kdysi okázalého mauzolea ve vesnici Awdža jižně od města zbylo jen pár pilířů.

BEZ KOMENTÁŘE: Z hrobky bývalého diktátora Saddáma Husajna zbyly trosky

 
Článek

Ze stavby jsou rozvaliny a namísto podobizen Husajna na zdech visí vlajky šíitských milicí a portréty jejich vůdců včetně velitele elitních sil Kuds Íránských revolučních gard generála Kásema Sulejmáního.

„Toto je jedno z míst, kde bojovníci Islámského státu soustředili své síly nejvíc, protože je tady Saddámův hrob. Nastražili nám léčku tím, že to kolem zaminovali,“ citovala stanice BBC jednoho z šíitských velitelů.

Islámský stát už loni v srpnu tvrdil, že hrobka byla zničena, místní zástupci to ale popřeli. Vypověděli, že ji někdo vyraboval, ale jinak neutrpěla větší škody. Místní sunnitští obyvatelé už v průběhu loňska uvedli, že Husajnovo tělo převezli na tajné místo, aby zabránili zkáze.

Foto: Profimedia.cz

Hrob Saddáma Husajna se donedávna nacházel uvnitř mauzolea u Tikrítu.

Husajna, který se narodil v Tikrítu, dopadli američtí vojáci po invazi v roce 2003. Byl uznán vinným ze zločinů proti lidskosti a závěrem roku 2006 pověšen. Do mauzolea jeho tělo uložili v následujícím roce. Samotný hrob se nacházel v mramorovém osmiúhelníku s květinovým záhonem.

Související téma

Foto: Faleh Kheiber/File, Reuters

Na Tikrít od počátku března útočí vládní síly s pomocí šíitských milicí, jimž radí Íránci. V pondělí byla ofenzíva pozastavena, aby z centra mohli být evakuováni civilisté. Radikálové z IS bojují z paláců v centru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám