Hlavní obsah

Situace je špatná, řekl Zaorálek o českém kuchaři zajatém v Libyi Islámským státem

Právo, CNN, ČTK, roš
Aktualizováno

Situace okolo Čecha pohřešovaného od minulého pátku v Libyi po útoku ozbrojenců na ropné pole al-Ghani, který tam podle deníku Právo pracoval pro rakouskou společnost jako kuchař, je špatná. V České televizi to v pondělí večer prohlásil šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

Foto: Profimedia.cz

Ropné pole al-Ghani

Článek

"Nemám bohužel dobré zprávy ... Myslím, že situace je špatná," řekl Zaorálek v ČT. Podle něj je na 99 procent jisté, že Čecha spolu s ostatními lidmi unesli radikálové z Islámského státu.

To nevěstí nic dobrého, IS většinou o peníze z výkupného za unesené nestál. Českou republiku kvůli případnému výkupnému také zatím nikdo nekontaktoval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Zaorálka je "obrovská pravděpodobnost", že ten, kdo má současnou situaci v rukou, je "brutální, zločinecká skupina" radikálů, která má na svědomí nedávné zavraždění 21 egyptských koptů. Ministr v ČT přiznal "určitý pocit bezmoci".

Zaorálek už dříve potvrdil, že české úřady znají identitu nezvěstného občana od samého počátku, ale z důvodů bezpečnosti ji nezveřejňují. „Rád bych ujistil rodinu, že děláme všechno, co je v našich silách, nicméně všichni víme, že jednak to místo je nesmírně odlehlé a nebezpečné ve středu Libye. Jsou to v podstatě poslední ropná pole, která ještě jakž takž kontrolovala vláda z Tobruku (mezinárodně uznávaná – pozn. redakce).“

V současnosti jsou v oblasti dva diplomaté, kteří si již domlouvají schůzky se svými kontakty. Podle Zaorálka jde o akci tajných služeb, a to nejen českých. Z jeho vyjádření také vyplynulo, že úřadům se nepodařilo kontaktovat dalšího českého občana, který je v Libyi, ale podle ministra je na úplně jiném místě, než se odehrál únos.

V zemi panuje chaos

„Když ČR evakuovala své velvyslanectví a své občany žijící a pracující v Libyi loni v červenci, tak dotyčný nabídku odjet odmítl. Jediné, co zatím víme, je, že náš občan není na seznamu ani zabitých, ani přeživších. Vzhledem k chaotické situaci v zemi ale nemáme žádné další informace,“ řekl v pondělí Právu diplomatický zdroj.

„Nyní jsou k dispozici zaručené informace, že skupina cizinců, která byla na ropném poli al-Ghaní přepadeném teroristy z IS, se nachází v rukou těchto teroristů z IS,“ citovala z písemného vyjádření rakouské diplomacie agentura APA. „V době, kdy skupina (cizinců) byla v několika vozidlech odvážena z pole směrem na sever, nebyl žádný její člen zraněn,“ upřesnilo rakouské ministerstvo.

Podle původní zprávy agentury Reuters útočníci zabili 11 vládních vojáků bránících ropné zařízení, přičemž některé z nich podřezali.

Zmizeli i další cizinci

V pondělí se situací českého občana znovu zabýval krizový štáb i vláda. O únosu na tiskové konferenci hovořil i premiér Bohuslav Sobotka.

Podle libanonského serveru Daily Star kromě Čecha a Rakušana zmizeli čtyři Filipínci, dva Bangladéšané a Ghanec.

V pátek podle Zaorálka asi 30 vozidel vtrhlo do prostoru ropného pole Ghaní. „Ve vozidlech byli černí, černě odění ozbrojenci, kteří měli údajně vlajku Islámského státu. A rakouská strana vychází předpokládám z toho, že ti zaměstnanci byli vehnáni do vozů a odvezeni,“ řekl ministr.

Firma: Nikdo nezahynul

Rakouská servisní ropná společnost VAOS (Voest Alpine Oilfield Services) se sídlem na Maltě, pro niž Čech pracoval, v pondělí na otázku Práva sdělila: „Žádný z našich zaměstnanců nezahynul ani nebyl během útoku fyzicky zraněn.“ Firma ale zatím neví, která ozbrojená milice ropné pole napadla ani kam skupinu cizinců odvezla.

Základna VAOS přímo sousedí podle satelitní mapy s areálem firmy MAN Company Ghani Camp a jsou vzdáleny zhruba dva kilometry od ropného pole. V jeho areálu je rovněž několik budov. Blíž poli je základna společnosti Christian International Co. Ghani Camp.

Spolupracujme s krizovým štábem

Společnost VAOS v odpovědi Právu připomněla, že „z důvodu citlivosti celé záležitosti je nutno k ochraně nezvěstných vyloučit spekulace a fámy“. Ujistila, že na řešení spolupracuje „s ambasádami a důvěryhodnými partnery a zákazníky“ a je rovněž v úzkém kontaktu s krizovým štábem rakouské diplomacie, „který se těsně koordinuje s českými partnery“.

Premiér Bohuslav Sobotka v pondělí v prohlášení ze zasedání vlády a stejně tak ministr Zaorálek znovu apelovali na občany ČR, aby do Libye nejezdili. „Myslím, že je chyba, pokud čeští občané takto riskují,“ řekl šéf diplomacie a připomněl dvojvládí a nebezpečnou situaci v Libyi, v níž operuje místní odnož Islámského státu.

Firma VAOS sídlí na Maltě
V Libyi působí od roku 1983
Servisní ropná firma VAOS (Value Added Oilfield Services) vznikla v roce 1983
Byla divizí rakouské společnosti Voest Alpine AG
Provádí údržbu vrtných zařízení a vozidel v Libyi
Od roku 1994 působí samostatně jako VAOS Ltd. (Voest Alpine Oilfield Services Limited)
Sídlí na Maltě, v Libyi má 11 provozů s centrálou v Tripolisu
Zdroj: www.vaos.com

Reklama

Výběr článků

Načítám