Hlavní obsah

Iráčané útočí na Tikrít, prchají tisíce obyvatel

– Bagdád

Z Tikrítu, na který útočí irácké vládní síly, uteklo asi 28 tisíc lidí. Ve čtvrtek to napsala BBC s odvoláním na Spojené národy. Většina obyvatel prchá k městu Sámarra, mnozí ale uvízli na kontrolních stanovištích. Irácká operace, jejímž cílem je vyrvat město ze spárů Islámského státu, pokračuje už čtvrtý den.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácké ozbrojené síly útočí na město Tikrít (část videa je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

„Vojenské operace v Tikrítu a jeho okolí způsobila vyhnání 28 tisíc lidí do Sámarry,“ stojí v prohlášení OSN.

„Zprávy z pole naznačují, že probíhá další vysídlování a navíc zůstávají další rodiny na kontrolních stanovištích,“ upřesňuje zpráva.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Reuters

Šíitští bojovníci ostřelují pozice IS u Tikrítu

Bílý dům i organizace hájící lidská práva upozornily na nebezpečí sektářského násilí, protože irácké vládní jednotky útočící na sunnitské město podporují nejen Kurdové, ale také šíité prahnoucí po pomstě. Loni zmasakrovali stovky šíitů sunnitští radikálové blízcí Islámskému státu.

Foto: Reuters

Iráčtí vojáci v obrněných transportérech postupují k Tikrítu.

Asi 30 tisíc vládních vojáků a Íránem podporovaných šíitských milicí se pokouší obklíčit Tikrít, který od loňského léta ovládá IS. Podporují je irácké vrtulníky i proudová letadla, ale nadzvuková letadla Američany vedené koalice se do akce nezapojila.

Foto: Reuters

Irácké síly zapojené do bojů o Tikrít.

Irácký postup brzdí miny a nálože rozmístěné podél cest. Přesto se podařilo obsadit vesnici Maibdi na cestě mezi Tikrítem a Kurdy ovládaným Kirkúkem i ropná pole Adžil a Alas. Ofenzíva také přerušila klíčovou spojnici mezi provinciemi Saladdín a Dijála, kterou používá Islámský stát pro zásobování svých bojovníků.

Foto: Reuters

Irácký bitevní vrtulník vypálil raketu na pozice Islámského státu u Tikrítu

Zatím se však iráckým silám nepodařilo prorazit předsunutou obrannou linii IS v Duru, ležícím 20 km jižně od Tikrítu.

Islámský stát také zapálil ropné vrty. Podle iráckého generála Abdula Wahaba Sádího to postup nezpomalilo, hustý dým však komplikuje nálety i řízení dělostřelecké palby ze vzduchu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám