Hlavní obsah

Americké zbraně pro syrskou opozici získala skupina napojená na Al-Káidu

Damašek/Haláb

Konec své činnosti v neděli oznámila umírněná syrská opoziční skupina Harakat Hazm poté, co bojovníci Fronty an-Nusra dobyli její poslední základnu v Ataribbu v provincii Halab. An-Nusra ohlásila, že se díky tomu zmocnila moderních amerických zbraní, které umírněná opozice dostala.

Foto: Hosam Katan, Reuters

Minometná palba na Halab

Článek

Při sobotním útoku Fronty an-Nusra přišel Hazm o třicet svých bojovníků, uvedla podle Reuters syrská exilová organizace SOHR monitorující lidská práva.

Hnutí, které patřilo ke klíčovým složkám Svobodné syrské armády, v neděli oznámilo, že ukončilo činnost „ve snaze zabránit krveprolití“. Jeho bojovníci se připojili k větší alianci, islamistické frontě Šamija.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Hosam Katan, Reuters

Vzbouřenci z brigády Ahfad Hamza se připravují pálit z minometu na pozice vládních sil u Halabu,

An-Nusra na Twitteru oznámila, že mezi ukořistěnými zbraněmi jsou i protitankové rakety TOW, které Hazm dostal od Američanů. To ale není zatím oficiálně potvrzené.

Skupina Hazm dostávala zbraně v tajném programu CIA, který začal loni. Střely TOW měla dostat jako první, napsal list The Washington Post. Hnutí si stěžovalo, že množství dodaných zbraní nestačí na získání převahy v bojích s vládními vojáky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrští rebelové odpálili vládní stíhačku u Halabu, ostřelovali i vládou využívané budovyVideo: Reuters

Od podzimu skupina, která měla 5000 bojovníků, utrpěla řadu porážek v bojích s Frontou an-Nusra a ztratila své pozice v sousední provincii Idlíb. Při útoku Fronty an-Nusra stovky bojovníků utekly a další přeběhli. Velitel se pak se zbytkem stáhl k Halabu. [celá zpráva]

Poté, co se rozhořely boje mezi Frontou an-Nusra a Hazm, přestaly Spojené státy umírněným rebelům zbraně dodávat.

Foto: Reuters

Opuštěná budova, kterou využívala v Tal Hamís Fronta an-Nusra

An-Nusra naopak utrpěla porážku na východě, kde dále postoupily kurdské milice YPG a dobyly město Tal Hamis. [celá zpráva]

Vzbouřenci odmítli příměří v Halabu

Zmocněnci OSN pro Sýrii Staffanovi de Misturovi se nepodařilo vyjednat lokální příměří pro největší syrské město Halab. Halabská komise revolučních sil, kterou vede Chálid Húdža, v pondělí oznámila, že de Misturovy návrhy „nepřinášejí řešení humanitární krize pro Syřany, kteří jsou vystaveni chemickým a dalším zakázaným zbraním”.

Foto: Reuters

Zničená vozidla v Tal Hamísu, který ovládly kurdské milice YPG.

Podle komise by měla dohoda obsahovat návrhy, které se nebudou týkat jenom města, ale nabídnou řešení celého syrského konfliktu. Opozice za hlavní podmínku pro jakoukoli dohodu požaduje záruky pro odstoupení prezidenta Bašára Asada a pro postavení syrských představitelů před soud za válečné zločiny.

Foto: Reuters

Bombardováním poškozená čtvrť Halabu, kterou drží vzbouřenci. Na místo údajně dopadly dvě barelové bomby.

De Mistura je už třetím zvláštním zmocněncem OSN pro Sýrii a na rozdíl od svých předchůdců, kteří usilovali o vyjednání dohody mezi Damaškem a opozicí, se soustředil na dílčí cíle.

Prohlásil, že chce vyjednat lokální příměří, která umožní dopravit k civilistům humanitární pomoc a otevřou cestu k širší dohodě o klidu zbraní. První z těchto lokalit měl být Halab, který je od léta 2012 rozdělen na dvě části. Asad už začátkem února souhlasil s příměřím, které by mělo platit aspoň šest týdnů.

Foto: George Ourfalian, Reuters

Následky dopadu dvou minometných granátů na Halab

Opozice zřejmě přestala de Misturovi důvěřovat poté, co 13. února ve Vídni prohlásil, že je nutné s Asadem počítat jako s účastníkem řešení syrské krize. Opozice vychází z minulých kol mírových jednání, kde trvala na tom, že Asad musí odstoupit a vedení Sýrie se ujme přechodná vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám