Hlavní obsah

Iráčané postupují na Tikrít, rodiště Saddáma Husajna

Aktualizováno

Irácká armáda zahájila v noci na pondělí operaci, při které chce znovu dobýt město Tikrít - rodiště někdejšího prezidenta Saddáma Husajna. Uvedla to v pondělí televize al-Arabíja. Kromě zhruba 20 000 vojáků se bojů účastní také 4500 příslušníků sunnitských i šíitských milic, uvedla BBC. Armáda nasadila dělostřelectvo i letectvo. Tikrít ovládá Islámský stát (IS).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ofenziva irácké armády u TikrítuVideo: Reuters

 
Článek

Irácká státní televize ohlásila, že po útoku bojovníci IS museli opustit některé posty v blízkosti Tikrítu. Město je střediskem provincie Saláddín a leží asi 130 kilometrů severně od Bagdádu.

Irácký premiér Hajdar Abádí v neděli oznámil, že budou osvobozeny ty oblasti provincie Saláddín, kterou drží Islámský stát. Je mezi nimi i hlavní město provincie Tikrít. Jeho obyvatelům bylo řečeno, aby před zahájením bojových operací opustili své domy, uvedla televize al-Arabíja.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Premiér v neděli vyzval sunnitské kmeny podporující Islámský stát, aby přešly na stranu iráckých sil. Podle něj mají poslední šanci. Současně jim slíbil amnestii.

„Vyzývám všechny, kteří byli uvedeni v omyl nebo se dopustili chyby, aby složili zbraně a připojili se k bezpečnostním silám v rámci rozkazu osvobodit tato města,“ řekl premiér, který přesunul svou kancelář do Sámarry, aby „dohlížel na operaci osvobození Tikrítu od teroristických skupin“.

Útok z více stran

Plán operace zveřejněn nebyl, ale podle expertů by mělo jít o útok z více stran. Podle zdrojů al-Arabíji drží irácké síly oblasti západně od města.

Nejdřív irácké jednotky za podpory speciálních sil zaútočí na oblast Audža jižně od Tikrítu. Druhý směr povede zřejmě z oblasti blízko tikrítské univerzity, odkud zřejmě zaútočí irácká armáda a policie. Třetí útok by měl vést z jihozápadu.

IS město obsadil loni v létě krátce po vpádu do Mosulu v provincii Ninive. Většina obyvatel Saláddínu jsou sunnité, kteří nedůvěřují vládě v Bagdádu, jíž dominují šíité.

Reklama

Výběr článků

Načítám