Hlavní obsah

Irácké jednotky pronikly do města Bagdádí, ovládly blízké letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád/Kuvajt

Armáda v pondělí zajistila okolí letiště Ajn al-Asad u města Bagdádí severozápadně od irácké metropole, čímž udělala další krok k osvobození města, o které vojáci tvrdě bojují s Islámským státem (IS). Armádě se podařilo ovládnout centrum včetně policejní stanice. Dvacet bojovníků IS padlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: IS zveřejnil záběry bojů v okolí iráckého BagdádíVideo: Reuters

 
Článek

Americký generál James Terry v pondělí v Kuvajtu uvedl, že se operace účastnilo přes 800 iráckých vojáků ze 7. divize včetně jednotky speciálních sil spolu s kmenovými bojovníky. Podporovalo je koaliční letectvo. Podle něj se radikálové stáhli z okolí základny, kde američtí experti cvičí irácké jednotky.

Terry dodal, že postup u letiště snižuje úspěch Islámského státu, který na začátku února ovládl větší část města. [celá zpráva]

„Bagdádí není tak velké. Jsem naprosto přesvědčen, že je Iráčané znovu ovládnou,“ řekl Terry. Už v sobotu se podařilo prolomit obklíčení města a v pondělí irácké jednoty pronikly do centra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Iráčtí vojáci se přesunují k BagdádíVideo: Reuters

„Vyhodnocuji to tak, že postup IS se zastavil, je v defenzivě a pod tlakem,“ uvedl Terry.

Náletům, které si vyžádaly dalších dvacet mrtvých, čelila i jiná města v provincii Anbár, kterou Islámský stát zabral loni jako první. Bombardován byl i most u Fallúdži.

Podle televize Al-Irákíja bojovníci Islámského státu po dobytí města upálili na 45 lidí, především příslušníků policie. Uvedla to s odvoláním na vyjádření plukovníka Kásima Bajdího ze 17. února, které ale nebylo možné nezávisle ověřit. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám