Hlavní obsah

Arabské státy Zálivu vyzvaly OSN k silovému řešení krize v Jemenu

– Saná/Rijád

Arabské státy v Perském zálivu v sobotu vyzvaly Organizaci spojených národů (OSN) k přijetí rezoluce schvalující použití síly s cílem vyřešit krizi v Jemenu. Ten je očividně na pokraji ozbrojeného konfliktu poté, co šíitští povstalci provedli puč ohrožující jednotu země. Výzva adresovaná OSN vzešla z krizové schůzky ministrů zahraničí Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC), kteří se sešli v Rijádu.

Foto: Mohamed al-Sayaghi , Reuters

Proti vládnutí šíitských rebelů demonstrovaly v sobotu v několika městech desetitisíce Jemenců.

Článek

Šéfové diplomacií členských států GCC podle zahraničních agentur vyzvali Radu bezpečnosti OSN "ke schválení rezoluce na základě článku 7 Charty OSN". Ta povoluje použití vojenské síly či ekonomických sankcí k vynucení rezolucí RB OSN, uvedla saúdskoarabská televize Al-Arabíja.

Desetitisíce Jemenců v sobotu v několika městech demonstrovaly proti vládnutí šíitských rebelů v zemi. Ve městě Ibb šíitští ozbrojenci podle agentury Reuters na demonstranty vystřelili a nejméně čtyři z nich zranili.

Jde o další vystoupení davu proti Íránem podporovanému šíitskému hnutí Húsíů poté, co byl rozpuštěn parlament a bezpečnostní situace v zemi se zhoršila natolik, že z Jemenu začaly odcházet diplomatické mise západních i arabských zemí.

Na pokraji války

Prudké boje mezi šíitskými vzbouřenci a sunnitskými muslimy z kmenů v jižní provincii Bajdá si v sobotu vyžádaly smrt nejméně 16 rebelů a deseti sunnitů. Po boku sunnitů přitom bojují členové teroristické sítě Al-Káida, poznamenal Reuters.

Jemen je podle Washingtonu na pokraji ozbrojeného konfliktu, který vyvolali šíité, když obsadili loni v září metropoli Saná a nyní mají v rukou také centrální úřady. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun ve čtvrtek řekl, že se Jemen "rozpadá před očima" a hrozí mu občanská válka. Po pátečních poledních modlitbách se konala v několika městech shromáždění, jejichž účastníci odsuzovali převzetí Saná šíity.

Česká republika zastoupení v Jemenu nemá. Vízovou agendu pro Čechy cestující do Jemenu zajišťuje české velvyslanectví v Káhiře, konzulární služby pak zastupitelský úřad v Abú Zabí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám