Hlavní obsah

Islámští radikálové ovládli irácké město Bagdádí

Bagdád

Radikálové z Islámského státu (IS) po měsíci obléhání získali kontrolu nad západoiráckým městem Bagdádí. Jsou v blízkosti tamní letecké základny, na níž cvičí američtí instruktoři irácké vojáky. Dovnitř se jim ale podle agentury Reuters proniknout nepodařilo.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovníci Islámského státu. Ilustrační foto

Článek

Bagdádí leží asi 85 kilometrů severozápadně od střediska provincie Anbár města Ramádí. Zdroj Reuters řekl, že „90 procent města nyní ovládají povstalci“.

IS na město útočil ze dvou směrů a další skupina jeho bojovníků zamířila k silně střežené letecké základně Ajn al-Asad, která se nachází asi pět kilometrů jižně od města. Na základně je 320 amerických instruktorů, kteří cvičí příslušníky sedmé irácké divize. IS na základnu útočil bez úspěchu už v prosinci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Irácká vláda dnešní vývoj v provincii Anbár nekomentovala. V této rozlehlé části Iráku žijí hlavně sunnité a IS začal provincii obsazovat začátkem loňského roku. Později se přesunul také na sever Iráku a tam pak v létě vyhlásil chalífát.

Roste vliv Íránu

Cenným spojencem Bagdádu v boji proti sunnitskému IS je šíitský Írán. Jeden z velitelů elitních íránských revolučních gard Kásem Sulejmání řekl, že se blíží konec radikálů bojujících v Iráku a Sýrii a že budou brzy poraženi.

Reklama

Výběr článků

Načítám