Hlavní obsah

Sýrie se nepřipojí ke koalici proti Islámskému státu, prohlásil Asad

– Damašek

Syrský prezident Bašár Asad řekl britské BBC, že od sil koalice proti Islámskému státu dostává informace o náletech na pozice Islámského státu v Sýrii, i když ne přímo od USA. I kdyby ho o to žádali, tak by se ke koalici nepřipojil.

Foto: SANA, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Asad v rozhovoru pro BBC odmítl, že by se případně připojil ke koalici proti Islámskému státu, i když proti němu sám také bojuje: „Ne, to nemůžeme a ani nechceme z jednoho prostého důvodu – protože nemůžeme být v alianci se zeměmi, které podporují terorismus.“ Západ i Turecko totiž podporují umírněné separatisty, kteří se pokoušejí Asada sesadit.

Asad označuje za teroristy všechny vzbouřenecké skupiny od Islámského státu a na Al-Káidu napojenou Frontu an-Nusra až po umírněné sekulární skupiny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Proti spolupráci s koalicí však syrský prezident není, odmítá pouze jednat s Američany, protože „ti s nikým nemluví, pokud to není jejich loutka“. „Jednoduše pošlapávají mezinárodní právo, které je o suverenitě. Oni nemluví s námi, my nemluvíme s nimi,“ řekl Asad.

„Někdy ale předají vzkaz, obecné poselství, nic taktického. Není to dialog. Jsou to řekněme informace, ale ne dialog,“ upřesnil Asad. Podle něj neprobíhá přímá spolupráce, ale dostává informace od dalších zemí včetně Iráku.

Barelové bomby nepoužíváme

Asad také popřel, že by jeho síly svrhávaly barelové bomby, jak tvrdí opozice a ochránci lidských práv. „Vím o své armádě – používají bomby, rakety a kulky. Nejsou tu žádné barelové bomby. Nemáme barely,“ řekl v nadsázce. „Neslyšel jsem, že by armáda používala barely nebo třeba hrnce,“ dodal.

Barelové bomby jsou improvizované nálože, kdy se sudy naplní střepinami, hřebíky a výbušninami. Mají zničující dopad na živou sílu, ale jejich mohutná nálož ničí i domy.

K civilním obětem dodal: „Nejsou tu žádné plošné zbraně. Když střílíš, míříš. A když střílíš a míříš, míříš na teroristy s cílem chránit civilisty. Ale nemůžete mít válku bez obětí.“

Asad také popřel použití chlóru

Obhajoval obklíčení obydlených oblastí, při kterém také hynou civilisté, a to jak přímo následkem vojenských operací, tak druhotně, protože se jim nedostává základních životních potřeb: „Z většiny oblastí, které ovládli rebelové, civilisté utekli do námi ovládaných oblastí, takže většinou jsou v těchto oblastech, které obkličujeme a na něž útočíme, jen radikálové.“

Související témata

Foto: ČTK/AP

Bojovníci z Islámského státu v syrském městě Rakka

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám