Hlavní obsah

Bez dohody o jaderném programu může Rúhání jako prezident skončit, varoval íránský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Íránský ministr zahraničí varoval Spojené státy, že pokud obě země nenajdou dohodu o kontroverzním jaderném programu Teheránu, může to znamenat konec pragmatického prezidenta Hasana Rúháního. Mohammad Džavád Zaríf to podle agentury Reuters řekl šéfovi americké diplomacie Johnu Kerrymu. S ním se naposledy sešel v pátek na okraj mezinárodní bezpečnostní konference v Mnichově.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Prezident Hassan Rúhání je považovaný za reformistu, který chce ukončit mezinárodní izolaci Íránu.

Článek

„Pokud je Rúhání na čele frontové linie, bude přirozeně víc poškozen,“ cituje Reuters jednoho z diplomatů, kteří jsou obeznámení s jednáními ministrů Kerryho a Zarífa.

Rúhání je považovaný za reformistu. Začátkem ledna vyzval k omezení státního vlivu na domácí ekonomiku, k podpoře hospodářské soutěže a ke krokům, které by pomohly ukončit mezinárodní izolaci Íránu. [celá zpráva]

Agentura Reuters ale poznamenala, že západní činitelé nevylučují, že údajné varování před nezdarem jaderného jednání, jež by mohlo znamenat pád Rúháního a posílení íránských konzervativců, může být jen vyjednávací taktikou. Dvanáct let trvající maratón rozhovorů se totiž blíží do rozhodující fáze.

Jednání o jádru zatím bez pokroku

Páteční schůzka šéfů diplomacie obou států trvala víc než hodinu a agentury nezaznamenaly, že by přinesla něco nového. Nejmenovaný americký diplomat podle AP potvrdil, že se ministři věnovali probíhajícím jednáním o íránském jaderném programu a dohodli se, že „zůstanou v úzkém kontaktu“.

Kerry a Zaríf se v posledních měsících sešli několikrát ve snaze dostat se při jednáních ze slepé uličky a ve stanoveném březnovém termínu dosáhnout předběžné dohody. Ta by pak umožnila stihnout konečnou dohodu do 1. července. Podle AP se očekává, že se íránský ministr zahraničí v Mnichově sejde rovněž se svými kolegy z Francie a Ruska.

Dohoda by měla vést ke zrušení mezinárodních sankcí vůči Teheránu výměnou za omezení jaderného programu Íránu, který západních státy podezřívají ze snahy domoci se nukleárních zbraní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám