Hlavní obsah

Zajetí a upálení pilota odradilo emiráty od náletů na Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abú Zabí

Spojené arabské emiráty koncem prosince přestaly posílat svá letadla do koaličních útoků proti Islámskému státu (IS). Jejich oficiální tisk to v pátek zdůvodnil tím, že koalice nemá dobře zajištěny záchranné akce pro případ pádu letadel a nepodporuje dostatečně sunnitské kmeny v Iráku. Napsal to v pátek vládní list Al-Ittihád.

Foto: Profimedia.cz

F-16 Spojených arabských emirátů

Článek

Přerušení náletů „souvisí s požadavkem zajistit náležitou ochranu všem pilotům účastnícím se útoků na IS, ale to není vše. Více než to ovlivnil rozhodnutí SAE fakt, že kolice nedostála svým slibům o podpoře sunnitů v (irácké provincii) Anbáru v jejich výcviku a vyzbrojení, aby se mohli zapojit do války proti IS,” napsal list, který vychází v Abú Zabí.

SAE svou pozici nezmění, dokud koalice nepřehodnotí své plány na ochranu pilotů a vytvoření podmínek pro sunnity. Je to první oficiální přiznání Abú Zabí o přerušení účasti v koalici. O vypovězení spolupráce emirátů informovaly teprve před několika dny Spojené státy, které koaliční akce koordinují. SAE přitom odvolaly svá letadla po pádu jordánské F-16, jejíž sestřel ohlásil Islámský stát. Pilota Maáze Kasásbu zajal a nepodařilo se ho osvobodit, IS ho nakonec upálil. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Spojené státy ve čtvrtek oznámily, že v severním Iráku umístily skupiny specializované na vyhledávání a záchranu pilotů. Tyto jednotky byly dosud v Kuvajtu. Podle americké armády ale tyto skupiny nemají k dispozici konvertoplány V-22 Osprey, kombinující vlastnosti vrtulníku a letadla, které vyžaduje Abú Zabí. Jsou rychlejší než vrtulníky a mají větší kapacitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám