Hlavní obsah

Jordánského pilota upálili po neúspěšném pokusu o záchranu

Londýn/Washington

Jordánského pilota Maáze Kasasbu, kterého zadrželi 24. prosince bojovníci Islámského státu, když se jeho stíhačka F-16 zřítila, se pokoušely osvobodit speciální síly, ale neuspěly. Podle londýnského Střediska pro studia radikalizace byly pokusy dva a je možné, že právě kvůli nim se IS rozhodl jeho vraždu uspíšit.

Foto: Reuters

Poničená budova strany Baas v syrské Rakce, kterou využíval Islámský stát.

Článek

Jeden z pokusů o osvobození podnikly speciální síly 1. ledna. Komando bylo vysazeno u hlavního města Islámského státu Rakky, které současně bombardovala a ostřelovala koaliční proudová letadla. Výsadek přesto čelil zuřivému odporu bojovníků, kteří pálili ze zákopů, uvedl web International Business Times.

Útok popsal 2. ledna odpůrce Islámského státu z místní skupiny „Rakka je zabíjena tiše” abú Ibrahím Rakaví, podle něhož nad městem kroužilo pět letadel ostřelujících 13 budov vedení IS. Dva vrtulníky se pokusily přistát na severu města ve čtvrti Rumalia, ale neuspěly.

O deset minut později byl podniknut druhý pokus vysadit komando východně od města. Ani ten se však nepodařil, i když bylo ze vzduchu zničeno dvanáct vozidel IS. Obránce se nepodařilo zaskočit a jejich palba byla příliš silná. „Naši lidé viděli dvacet minut dlouhé těžké boje na východě Rakky, o kterých jsme informovali. Nikdo nám nevěřil, ale my jsme je (americké vojáky) viděli na zemi na vlastní oči,“ uvedl Rakaví pro server Daily Beast.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Video IS s pilotem Maázem KasásbemVideo: Reuters

Rakaví popsal misi jako pokus o osvobození rukojmích: „Mám nějaké zdroje v IS, které to potvrdily.“ Nálet na Rakku zmiňovala i exilová organizace monitorující lidská práva v Sýrii SOHR.

Zdroje z jordánské tajné služby uvedly pro International Business Times, že byl na Nový rok podniknut pokus o záchranu rukojmích, ale oficiálně to Ammán nekomentoval. Pentagon uvedl, že pokud se takováto operace uskutečnila, neúčastnili se jí Američané.“

Shiraz Maher z londýnského Střediska pro studia radikalizace uvedl, že dva pokusy o osvobození, které blíže nespecifikoval, vedly Islámský stát k tomu, aby pilota zavraždil. Vzhledem ke kvalitě výcviku a americké výzbroji se obával, že třetí by mohl být úspěšný.

Jordánské zdroje uvádějí, že pilot byl upálen mezi 3. a 8. lednem. Jednání o jeho výměně za iráckou atentátnici proto nemohla přinést výsledek. Faktem ale je, že Islámský stát nikdy nenabízel jeho výměnu za Sadžídu Rišávíovou, tu chtěl vyměnit za japonského novináře Kendžiho Gota, ale Jordánsko podmiňovalo výměnu propuštěním pilota. Otázka ovšem je, zda by IS Japonce za ženu vyměnil, nikdy nic takového neudělal. Propustil sice turecké řidiče, ale ti se nijak nepodíleli na válce.

Maher se také pokusil vysvětlit, proč byl pilot upálen, což odsuzovala i většina muslimů. Podle něj to souvisí s islámským právem šaría, které v případě zvlášť závažných trestných činů, jako je zejména vražda nebo i zmrzačení, umožňuje, aby rodina oběti uplatnila nárok na odplatu starozákonní formou oko za oko. V tomto případě bylo zřejmě zvoleno upálení mezi troskami vybombardovaných domů, tedy na symbolickém místě činu, neboť mnozí lidé mohou při náletech i uhořet. Tělo pilota pak bylo zasypáno sutí.

Po upálení pilota Jordánsko ve čtvrtek obnovilo nálety na Islámský stát. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám