Hlavní obsah

Příbuzní prosí Islámský stát, aby nezabíjel rukojmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ammán/Tokio

Příbuzní dvou rukojmích, jejichž zabitím vyhrožují extremisté z Islámského státu (IS), se obrátili na teroristy s prosbami o jejich životy. Jednání o výměně rukojmích za vězněnou Iráčanku podle japonských úřadů nevedla k žádnému posunu. O osudu mužů se nic neví, IS hrozil, že jordánského pilota zabije ve čtvrtek večer.

Foto: Reuters

Kendži Goto na záběru z posledního videa zveřejněného radikály z Islámského státu. V rukách drží fotografii zadržovaného jordánského pilota.

Článek

„Bojím se, že je to poslední šance pro mého manžela a že nám nyní zbývá jen pár hodin,“ uvedla v prohlášení zveřejněném v noci na pátek prostřednictvím mezinárodní organizace novinářů na volné noze manželka japonského žurnalisty Kendžiho Gota, která požádala teroristy, aby ušetřili jeho život.

Gota drží IS spolu s jordánským armádním pilotem Maázem Kasásbou.

IS ve čtvrtek varoval, že pokud nebude do soumraku irácká teroristka Sadžída Rišávíová propuštěna, bude pilot zabit. [celá zpráva]

Jordánská vláda na požadavek odmítla přistoupit bez jasného důkazu, že je pilot stále naživu. „Nedostali jsme od nikoho žádné ujištění, že je naživu. Čekáme, pouze čekáme,“ řekl AP pilotův bratr. [celá zpráva]

Čtvrteční audionahrávka nijak nenaznačuje, že by Islámský stát byl ochoten pilota také propustit, plyne z ní pouze, že ušetří jeho život. Jordánci však považují propuštění Kasásby za svou prioritu. [celá zpráva]

Mluvčí japonské vlády v pátek prohlásil, že je kabinet ve spojení s jordánskými úřady a že země má k vyjednávacím snahám Ammánu „velkou důvěru“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám