Hlavní obsah

Raketový útok Hizballáhu zabil dva izraelské vojáky

Jeruzalém
Aktualizováno

Protitanková střela vypálená hnutím Hizballáh zabila ve středu u libanonských hranic dva izraelské vojáky. Při následné odvetné palbě z izraelské strany zemřel španělský příslušník mírové mise OSN. Mluvčí mise OSN vyzval obě strany ke zdrženlivosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Odvetný útok izraelské armády v jižním LibanonuVideo: Reuters

 
Článek

Střela vypálená Hizballáhem zasáhla vozidlo izraelské armády hlídkující poblíž libanonsko-syrské hranice. Vojáci u Har Dov hlídkovali, protože obyvatelé údajně zaslechli podezřelé zvuky z podzemí.

Izraelská armáda potvrdila dva mrtvé a sedm zraněných vojáků.

Po útoku nařídily izraelské úřady obyvatelům zůstat doma a oblast se uzavřela. Izraelští vojáci následně dělostřelecky zaútočil na pozice na jihu Libanonu. Mírová mise Organizace spojených národů v Libanonu (UNIFIL) pak potvrdila, že při izraelském ostřelování zemřel jeden její příslušník původem ze Španělska.

Hizballáh se k protiizraelské akci přihlásil v libanonských médiích. Ve svém prohlášení tvrdí, že „nepříteli“ způsobil velké škody.

Šlo prý o avizovanou odvetu za smrt íránského generála na syrských Golanských výšinách. Při izraelském náletu zahynul íránský generál Mohammad Alí Alláhdadí, jeden z velitelů Hizballáhu a syn bývalého velitele vojenského křídla Hizballáhu Imada Mughiniji. [celá zpráva]

Jsou připraveni na akci

Odvetou hrozil Írán a Izrael ji čekal, i když předpokládal, že nepůjde o razantní útok. [celá zpráva]

Už v úterý byly vypáleny dvě rakety ze Sýrie na Izraelem okupovanou část Golanských výšin. Izrael na ostřelování odpověděl náletem na syrské dělostřelecké pozice.

Foto: Reuters

Izraelští vojáci poblíž hranice s Libanonem nesou svého zraněného kolegu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zkrátil kvůli situaci cestu do Sderotu a odjel do Tel Avivu na krizovou schůzi svolanou ministrem obrany. Prohlásil, že armáda je připravena k „rázné akci na všech frontách“. „Bezpečnost má přednost přede vším ostatním, je to základ všeho,“ řekl premiér ve Sderotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám