Hlavní obsah

Egyptský soud zrušil trest smrti pro 37 islámských extrémistů

Egyptský soud dnes nařídil nový proces v případu 37 členů Muslimského bratrstva odsouzených v loňském roce k trestu smrti a 115 dalších, kteří si měli odpykat trest doživotí. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Egyptská armáda hlídkuje v ulicích Káhiry

Článek

Obžaloba viní souzené z účasti na násilných protestech proti svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího v roce 2013. Masový proces, v němž právníci zadržených nedostali údajně možnost přednést obhajobu, se stal terčem mezinárodní kritiky.

Původně dostalo loni v březnu během dvoudenního procesu ve městě Mínja trest smrti 529 lidí, soud ale později rozsudek zmírnil u 492 lidí na doživotí, u 37 z nich však potvrdil trest smrti.

V neděli uplynou přesně čtyři roky od vypuknutí egyptské revoluce, která svrhla autoritářský režim dlouholetého prezidenta Husního Mubaraka. Po jeho pádu vyhrálo volby islamistické Muslimské bratrstvo. Jím podporovaného prezidenta Muhammada Mursího ale v srpnu 2013 svrhla armáda. K moci se pak dostal současný prezident a bývalý generál Abdal Fattáh Sísí.

Reklama

Výběr článků

Načítám