Hlavní obsah

IS přišla po náletech o jedno procento dobytého území v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Organizace Islámský stát (IS) dosud přišla v Iráku po náletech mezinárodních sil o 700 kilometrů čtverečních území, což představuje jen jedno procento z 55 000 kilometrů čtverečních, jež dobyl v roce 2014. Potvrdil to podle agentury AFP americký Pentagon.

Bojovníci Islámského státu v iráckém městě Džurf as-Sachar

Článek

"Je to malé procento," přiznal v pátek mluvčí amerického ministerstva obrany, kontradmirál John Kirby. Upozornil ale zároveň, že území znovudobytá hlavně kurdskými milicemi, jsou pro IS cenná, protože jde o města a obecně o zalidněné oblasti.

Podle Kirbyho jsou islamisté mnohem více v defenzívě, protože už ani nezkoušejí dobývat nová území. Jejich hlavním úsilím je chránit komunikace mezi strategickými body.

Důkazem, že jim docházejí lidské zdroje, je, že začínají v hojnější míře používat děti jako bojovníky nebo k provádění sebevražedných útoků.

Organizace také díky náletům koalice vedené USA od loňského srpna přichází o milióny dolarů na příjmech z narušované těžby ropy. Rovněž má potíže s obnovou svého vozového parku, který nálety pozvolna likvidují.

Bez započítání prakticky bezcenných pouštních oblastí ovládají iráčtí Kurdové asi 56 000 kilometrů čtverečních území a irácké síly 77 000 kilometrů čtverečních. Irák měří i s pouští 437 000 kilometrů čtverečních.

Od 8. srpna podnikla koalice vedená USA, v níž jsou hlavně arabské země, ale také Francie s Británií, na 2000 náletů. Z toho 1600 jich provedli Američané. Odhaduje se, že zabito takto bylo kolem 6000 bojovníků IS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám