Hlavní obsah

Japonsku se nepodařilo zkontaktovat Islámský stát, rukojmím zbývá už jenom den

Tokio

Snaha japonské vlády vejít do kontaktu s extremisty z Islámského státu v Sýrii, kteří hrozí zavražděním dvou japonských rukojmích, vyšla naprázdno. S odkazem na japonské představitele to ve čtvrtek uvedl server listu The New York Times (NYT). Tokio má na záchranu svých občanů už jenom den.

Foto: Social media website via Reuters TV, Reuters

Únosce z Islámského státu s japonskými zajatci

Článek

Islámský stát (IS) zveřejnil v úterý video se zajatci a pohrozil, že přijdou o život, pokud Japonsko nezaplatí 200 miliónů dolarů (téměř pět miliard korun). Japonský premiér Šinzó Abe se v tu dobu nacházel na Blízkém východě, kde slíbil pomoc v boji proti IS ve výši 200 miliónů dolarů s tím, že prostředky nemají sloužit k bojovým účelům.

Japonští rukojmí v zajetí IS

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Abe v reakci na prohlášení radikálů prohlásil, že využije veškeré prostředky k osvobození Kendžiho Gota a Haruny Jukawy, i když neodvolá slib pomoci. Připustil také, že „je to závod s časem“. [celá zpráva]

Japonští vládní představitelé neřekli, zda jsou ochotni výkupné zaplatit. Tokio v minulosti nejméně jedenkrát vysoké výkupné zaplatilo, a to v roce 1999 za čtyři důlní experty zadržované v Kyrgyzstánu.

Japonské sdělovací prostředky také tvrdí, že vláda o zadržovaných v Sýrii věděla už loni. Islámský stát údajně už v listopadu poslal Gotově manželce e-mail a po něm následovaly další. V lednu pak měli únosci žádat o 20 miliónů dolarů. Žena se prý obrátila na ministerstvo zahraničí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám