Hlavní obsah

Umírnění syrští rebelové zničili vládní mig u Halabu

Halab

Protitankovou střelou BGM-71 TOW zničili syrští rebelové stíhací letoun MiG-23 syrské armády, který stál na vládním letišti Najrab východně od Halabu, uvedl web Syria Direct. Akci, která je součástí ofenzívy vzbouřenců v oblasti, ukazuje jejich video.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrští rebelové odpálili vládní stíhačku u Halabu, ostřelovali i vládou využívané budovyVideo: Reuters

 
Článek

Umírnění rebelové z hnutí Hakarat Hazm použili při útoku na největší syrskou leteckou základnu v oblasti Američany dodanou protitankovou střelu TOW. Na stojánce zasáhli přední část migu, u něhož ale není jasné, zda byl letuschopný.

Na videu text říká: „Bojovníci hnutí Hazm připravují odpalovací zařízení na základě rozkazu zasáhnout střelou TOW vojenské letadlo na mezinárodním letišti v Halabu.“ Po zásahu zvolali Alláh je velký.“

Pak záběry ukazují, jak 16. divize zasáhla budovu ministerstva zemědělství.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vzbouřenci se již dříve pokusili letiště ovládnout, ale je ze všech stran chráněno vládními silami.

Protiútok

Boje zesílily i v samotném městě, zejména na severovýchodě, uvedla proopoziční agentura Syria Mubašir. V pondělních bojích podle ní padlo na dvacet vládních vojáků a milicionářů.

Opozice zahájila ofenzívu ve strachu, že postupující syrské vládní jednotky by mohly přerušit hlavní zásobovací trasu do města.

Hakarat Hazm tvoří přes deset umírněných opozičních ozbrojených skupin. Dostaly od Američanů protitankové střely TOW, které nahradily starší ruské grady.

Střela TOW
Střela se používá od 70. let a poprvé byla nasazena ve Vietnamu. Uplatnily se i v občanské válce v Libanonu nebo v irácko-íránském konfliktu a v první válce v Zálivu.
Střela se stále vyrábí a během let byla značně modernizována, především navádění po drátě nahradilo bezdrátové, poloautomatické. Hlavice váží 6 kg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám