Hlavní obsah

Islámský stát zaútočil na Sámarru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Bojovníci Islámského státu (IS) ve čtvrtek napadli kontrolní stanoviště v iráckém městě Sámarra. Na cestě vedoucí na západ města zaútočilo pět sebevražedných atentátníků. Posty vládních sil byly poté ostřelovány z minometů. Útoky si vyžádaly tři mrtvé a 28 zraněných, uvedla BBC.

Foto: Reuters

Irácké bezpečnostní síly střeží stavbu nové silnice do Sámarry

Článek

Islámský stát Sámarru obklíčil už při červnové ofenzívě. Svaté šíitské město, ve kterém ale žijí především sunnité, se mu však nepodařilo dobýt. V posledních týdnech obránci zastavili Islámský stát a vojáci s pomocí šíitských milicí a amerických náletů obsadili města a vesnice jižně od Sámarry.

Poslední útok IS začal ve čtvrtek před rozbřeskem. Při útocích pick-upů s cisternami na vodu naplněnými výbušninami zahynuli nejméně dva policisté a jeden civilista.

Zatím není jasné kolik pick-upů zasáhlo síle.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bitva s obránci města trvala několik hodin. Útočníci se stáhli poté, co na ně zaútočila irácká letadla.

Ve městě se nachází jedna z nejkultovnějších šíitských staveb al-Askari, která byla poničena v roce 2006 při atentátu podniknutém Al-Káidou v Iráku. Tato akce spustila sektářskou válku, která si vyžádala desetitisíce obětí a zastavily ji až americké posily a nová strategie postupného čištění území využívající spolupráce sunnitských kmenů.

Obráncům také pomáhají Íránci. Ve městě padl jeden jejich generál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám