Hlavní obsah

Za vraždy židovských studentů dostal Palestinec třikrát doživotí

Jeruzalém
Aktualizováno

Tři doživotní tresty vynesl v úterý izraelský vojenský soud nad Palestincem Husámem Kavásmou. Soud ho už před týdnem uznal vinným z organizování loňského únosu a vraždy tří izraelských studentů, informoval server listu The Jerusalem Post.

Foto: Handout, Reuters

Zavraždění židovští studenti – Naftali Fraenkel (vlevo), Gil'ad Šaer (uprostřed) a Ejal Jifrach (vpravo)

Článek

Kavásma se měl přiznat k naplánování akce, pro kterou zajistil peníze. Dvě stě tisíc šekelů (zhruba 1,2 miliónu korun) údajně poskytlo hnutí Hamás z pásma Gazy.

Kavásma u soudu, který mu také přikázal uhradit rodinám obětí 250 000 šekelů (téměř 1,5 miliónu korun), nemluvil.

Trojice židovských studentů ve věku 16 a 19 let se ztratila v polovině června. I přes okamžitou rozsáhlou pátrací akci byla nalezena až o tři týdny později jen jejich mrtvá těla u Hebronu na Západním břehu Jordánu. Událost vedla k prudkému zhoršení vztahů mezi Izraelci a Palestinci, které vyústilo v pozdější útok Izraele v pásmu Gazy. [celá zpráva]

Izraelci posléze zabili dva Palestince hlásící se k Hamásu, kteří podle nich únos a vraždu provedli. Kavásma byl zatčen v první polovině července.

Jak upozornil The Jerusalem Post, Palestinec si už v letech 1995 až 2002 odpykával trest vězení za účast na teroristických akcích Hamásu včetně pumových útoků.

Ve vězení jsou i jeho bratři

Doživotní trest nastoupil i jeho bratr Hassin za podíl na bombovém útoku proti kongresovému centru v Jeruzalémě v březnu 2011, při němž zemřela skotská turistka a 39 lidí bylo zraněno.

Také další Kavásmův bratr, Mahmúd, je ve vězení. Soud mu uložil trest v délce 20 let za dvojitý pumový útok v autobusech v Beerševě v srpnu 2004. Tehdy zemřelo 16 lidí a více než sto dalších bylo zraněno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám