Hlavní obsah

Při násilnostech v Iráku loni zahynulo přes 15 tisíc lidí, dvakrát více než v roce 2013

• Aktualizováno

Násilnosti v Iráku si loni vyžádaly přes 15 000 mrtvých a více než 22 000 zraněných. Jde o nejkrvavější bilanci od roku 2007 a o více než dvojnásobek obětí oproti roku 2013, uvedla podle agentury AFP irácká vláda. Nárůst počtu obětí souvisí s ofenzívou organizace Islámský stát (IS), která v létě ovládla na severozápadě Iráku značná území.

Bojovník Islámského státu v iráckém městě Džurf as-Sachar

Článek

Podle iráckých ministerstev zdravotnictví, vnitra a obrany zahynulo v Iráku loni 15 538 lidí, zatímco v roce 2013 jich bylo 6522. Horší bilance byla naposledy v roce 2007, kdy v Iráku přišlo o život 17 956 osob.

Nárůst obětí jde ruku v ruce s ofenzívou islámských radikálů, kteří v červnu překvapivě ovládli velké části Iráku, dobyli druhé největší město Mosul na severu země a postoupili až k samotným branám Bagdádu.

Irácké armádě a autonomním Kurdům na severu země se zejména s americkou a evropskou pomocí daří jen s vypětím sil pomalu zatlačovat IS zpět. Důležité jsou přitom nálety na pozice islamistů, které od srpna podniká mezinárodní koalice pod vedením USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám