Hlavní obsah

Irácká reality show konfrontuje teroristy s oběťmi jejich útoků

Bagdád

Irácká státní televize Al-Irákija začala vysílat nový pořad V sevření zákona, kde odsouzené teroristy konfrontuje se pozůstalými po jejich obětech. Propagandisticky laděný pořad je další v řadě těch, které mají posílit Iráčany v boji proti Islámskému státu, obhájci lidských práv ho ale kritizují.

BEZ KOMENTÁŘE: Upoutávka na reality show, kde se teroristé setkávají s příbuznými obětíVideo: Al-Irákija

 
Článek

Jedním z účastníků byl 21letý Hajdar Alí Mutar, který byl minulý měsíc odsouzen za to, že ve jménu Islámského státu spáchal v Bagdádu několik atentátů pomocí náloží v autech. Minulý týden ho odvezl anton v koloně vojenských pick-upů a humvee na místo jednoho z jeho atentátů. Vojáci ulici vyklidili a prostor ohradili ostnatým drátem.

Když vystoupil z pancéřovaného antonu, Mutar  stál tváří v tvář pozůstalým, z nichž jeden na něj křičel: „Dejte mi ho, roztrhám ho na kusy.“

Vystrašenému Mutarovi dali mikrofon a požádali ho, aby něco řekl. Ten jen odvětil: „A co bych měl říkat?“ Zvukař mu odpověděl, ať třeba počítá, že je to jen zkouška mikrofonu.

Mutar byl konfrontován s invalidou na vozíku, který při jednom z útoků přišel o otce. Když ho viděl, rozplakal se.

Odstrašující záměr

Moderátor Ahmad Hasan vysvětlil, co je cílem pořadu: „Chceme nabídnout celý příběh s jasnými a přesvědčivými důkazy, které prezentujeme Iráčanům. Na záznamech bezpečnostních kamer ukazujeme, jak obviněný zaparkoval auto, jak ho odpálil, jak zabíjel.“

Podle agentury AP je ale hlavní ukázat v pořadu, který se natáčí od konce loňského roku, tedy ještě před vzestupem Islámského státu, který obsadil třetinu iráckého území, že bezpečnostní síly dokáží atentátníky dopadnout a postavit před spravedlnost. V posledních dvou letech v Iráku prudce vzrostl počet pumových útoků, které jsou většinou motivovány sektářsky a často je prováděli sunnitští radikálové.

Pořad také přibližuje získávání důkazů a policie umožnila natáčet i pásy s výbušninami, které mají atentátníci na těle, zařízení na výrobu bomb i otisky prstů a vzorky DNA.

Pořad se natáčí s odsouzenými, u nichž je vina jasná. Soud dokonce požaduje, aby se přiznali před soudcem, zdůrazňuje Hasan.

Kritika obhájců lidských práv

I tak ale organizace hájící lidská práva, pořad kritizují. „Soudní systém je tak špatný a práva zadržených, zejména obviněných z terorismu, jsou rutinně porušována, takže je nemožné věřit tomu, že by se mohli svobodně vyjadřovat,“ uvedla Donatella Roveová z Amnesty International. Dodala, že tito lidé jsou zadržováni bez možnosti kontaktu s rodinou. Mnozí byli podle Amnesty odsouzení na základě přiznání před soudcem, která jsou vynucena mučením.

Reklama

Výběr článků

Načítám