Hlavní obsah

Islámský stát údajně popravil stovku dezertujících bojovníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémistická organizace Islámský stát (IS) údajně popravila stovku zahraničních bojovníků, kteří se chystali dezertovat. S odvoláním na syrského aktivistu bojujícímu proti syrské vládě i tzv. Islámskému státu o tom informoval list Financial Times.

Foto: Reuters

Zabitý bojovník IS u města Saadíja

Článek

Razie, při nichž jsou hledáni údajní dezertéři, podniká „vojenská policie” v desítkách domů islámských bojovníků v hlavním městě IS. Tím se stala syrská Rakka.

O demoralizaci zejména mezi zahraničními islamistickými bojovníky psal britský tisk už v polovině října, kdy tvrdil, že IS uvěznil pět Britů, tři Francouze, dva Němce a dva Belgičany. Ti se údajně chtěli vrátit domů poté, co si stěžovali, že jsou nuceni více bojovat proti jiným povstaleckým skupinám než proti syrskému režimu prezidenta Bašára Asada.

Nálety zabily více než 500 extrémistů

Podle říjnových odhadů odborníků z londýnské univerzity King's College si přálo opustit řady IS a vrátit se domů kolem 30 až 50 Britů. Provázely je ale obavy z trestního postihu v jejich vlasti.

Od srpnového zahájení amerických náletů proti bojovníkům IS se islamisté v záboru nových území v Sýrii a Iráku zbrzdili a s postupem času začali mít velké ztráty.

Například za 40 dní během října a listopadu podnikla Američany vedená koalice kolem 2000 náletů, při nichž zabila více než 500 islamistů, uvedla monitorovací skupina Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám