Hlavní obsah

Džihádisté Islámského státu rozsévají bomby se škorpióny, píší britská média

Právo, CNN, mcm,vpl

Výbušné nádržky naplněné stovkami živých škorpiónů vrhají prý bojovníci Islámského státu (IS) na irácká města a vesnice, které proti nim bojují. Tvrdí to alespoň britská bulvární média jako The Daily Mail nebo The Daily Mirror s odvoláním na Hamishe de Bretton-Gordona, bývalého šéfa oddělení chemických a biologických zbraní v britské armádě a v NATO.

Foto: Profimedia.cz

Škorpión. Ilustrační foto

Článek

Asi kilogramové kontejnery s hmyzem se po dopadu roztříští a rozesejí odolné pavoukovce po okolí. Jedovatí tvorové sice moc lidí nezabijí, drtivě však působí na psychiku a podlamují bojovou morálku. „Škorpióni jsou odolní, i když jsou vrženi na vzdálenost několika kilometrů, když se nádržka rozbije, tisíce se jich vymrští a začnou lézt všude po okolí,“ tvrdí Bretton-Gordon.

Ani jedno z médií, která se na Bretton-Gordona odvolávají, však neuvádí žádné konkrétní místo, kde by měly být tyto „biologické zbraně“ použity. Není tedy jasné, zda nejde o pouhou propagandu.

Škorpiónové nálože poznali i Římané

Místo toho britská média připomínají historický fakt, že škorpiónové nálože použili už v roce 198 či 199 obyvatelé pouštního města Hatry v dnešním Iráku proti římským vojákům vedeným císařem Septimiem Severem. Zbraň prý byla tak účinná, že demoralizovaní Římané do dvaceti dnů obléhání ukončili.

Saúdskoarabský princ Al-Valíd bin Talál, známý pod přezdívkou arabský Warren Buffet, stojí za projektem nové panarabské televize Alraba, jež zahájí vysílání v únoru 2015. „Televize slibuje nový přístup, nejmodernější technologie a rozhýbání stojatých mediálních vod,“ uvedla CNN.

„Jde o pokus ovlivnit veřejné mínění a přinášet jiný pohled, než přináší například al-Džazíra. Tu vládci některých zemí u Perského zálivu často kritizují, protože podle nich nepokrytě sleduje zájmy majitele, vládnoucí katarské rodiny,“ řekl CNN Alex Stockton, analytik Kolumbijské univerzity. Pobočku al-Džazíry v Saúdské Arábii letos zavřeli poté, co se královské rodině nelíbilo, jak televize informuje o událostech v Sýrii, Egyptě nebo o terorismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám