Hlavní obsah

Při náletech se podařilo zabít tři vysoké představitele Islámského státu

Washington

Tři vysocí velitelé Islámského státu (IS) zahynuli v posledních týdnech při amerických náletech na Irák, uvedl ve čtvrtek podle listu Wall Street Journal náčelník spojených štábů Martin Dempsey.

Foto: Larry Downing, Reuters

Šéf náčelníků štábů americké armády generál Martin Dempsey během tiskové konference obranného podvýboru amerického senátu

Článek

Mezi 3. a 9. prosincem se podařilo při náletech zabít Abda Basita, který velel vojenským operacím IS v Iráku, a Hadží Mutaze, který byl klíčovým zástupcem samozvaného chalífy abú Bakra Bagdádího.

Už na konci listopadu se podle Dempseyho podařilo zabít guvernéra Mosúlu Raduína Táliba, který patřil ke střední úrovni velení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Dempseyho bylo cílem zmíněných náletů omezit schopnost IS vést útoky, zajistit zásobování vlastních jednotek a financovat své operace. Souvisí to podle něj se strategií boje s IS: „Zapadá to do kontextu boje se sítí. Není to země, tvrdí to, ale není tomu tak. Představují síť, takže mají peníze, logistiku a vedení.“

„Narušuje to jejich plánování, řízení a velení,“ řekl Dempsey k útokům a dodal: „Jsou to vysoce hodnotné cíle, vysocí vůdci.“

Oslabená struktura velení IS

Podle dalších představitelů Pentagonu se podařilo během posledních náletů zabít značný počet vyšších a středních velitelů, což podle nich oslabilo strukturu velení IS v Iráku.

Analytik Institutu pro studium válek Ahmad Ali řekl, že poslední útoky ze vzduchu jsou významné. Mutaz byl podle něj jedním „z nejbližších a nejvyšších poradců Bagdádího“. Basit pařil k špičkovým vojenským expertům.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Varoval ale, že Islámský stát už ukázal schopnost nahrazovat padlé velitele a vysoké představitele. Smrt Táliba souvisí s plánem izolovat Mosul a dobýt ho. Součástí této operace je i aktuální útok kurdských pešmergů na Sindžár a Zumar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám