Hlavní obsah

Evropský parlament podpořil uznání palestinského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropský parlament podpořil uznání palestinské státnosti a řešení založené na existenci dvou zemí, tedy Palestiny a Izraele. Ve svém usnesení zároveň vyzval k pokračování mírových rozhovorů. Rezoluce není právně závazná.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Palestinci oslavují podporu svým požadavkům (ilustrační foto)

Článek

Evropský parlament „v zásadě podporuje uznání palestinské státnosti a řešení založené na existenci dvou států a domnívá se, že souběžně by se měly rozvíjet mírové rozhovory, v nichž je třeba dosáhnout pokroku,” stojí v textu usnesení, jehož návrh byl zveřejněn pár hodin před samotným hlasováním. V něm jej podpořilo 488 europoslanců, 88 bylo proti a 111 se zdrželo.

Parlament podporuje řešení založené na existenci dvou států, vycházející z hranic v roce 1967 se společným hlavním městem Jeruzalémem, přičemž v rámci tohoto řešení budou bok po boku existovat Stát Izrael a „nezávislý, demokratický, celistvý a životaschopný” palestinský stát, praví se v textu. Europoslanci v něm rovněž odsoudili veškeré teroristické a násilné činy.

Záleží na členských zemích

Rozhodnutí o uznání Palestiny zůstává nadále záležitostí jednotlivých členských států EU. Z nich Palestinu jako stát oficiálně uznává pouze Švédsko. [celá zpráva] Vládám to doporučily parlamenty Británie, Francie a ve středu Lucemburska.

Izraelské ministerstvo zahraničí uvedlo, že řešení izraelsko-palestinské krize bude nalezeno za jednacím stolem, a nikoli v jednom či jiném parlamentu.

Europoslanci se shodli na kompromisním textu, jenž má pouze symbolickou hodnotou, a po složitých jednáních. Nepodpořili okamžité uznání palestinského státu, jak v nedávné době učinily parlamenty některých zemí Evropské unie.

Někteří europoslanci původně požadovali, aby europarlament coby jediný vrcholný orgán EU volený přímo jejími občany k témuž vyzval státy EU. Kompromis, na kterém se dohodlo pět ze sedmi politických skupin v EP, se ale tomuto požadavku vyhnul.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám