Hlavní obsah

Írán varoval Austrálii před útočníkem ze Sydney, byl to narušený podvodník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Teherán podle úterního sdělení velitele íránské policie několikrát varoval kolegy v Austrálii před Manem Haronem Monisem, který v pondělí vnikl do kavárny v Sydney a mnoho hodin tam držel zaměstnance a návštěvníky jako rukojmí. Zahynula dvě rukojmí a útočník.

Foto: Reuters

Man Haron Monis na archivním snímku

Článek

Velitel íránských policejních složek Ísmáíl Ahmadí Moghaddam řekl, že Austrálii na problematickou minulost Íránce několikrát upozorňovali. Za života v Íránu měl v Teheránu cestovní kancelář a podvedl své zákazníky. Rozhodl se odjet, aby se vyhnul vězení. V roce 1996 zamířil do Malajsie a z ní do Austrálie.

Do problémů se ale dostal i v Austrálii. Psal hrubé dopisy rodinám vojáků padlých v boji proti islámským radikálům, byl obviněn ze sexuálního násilí a z podílu na zavraždění své ženy. Na svobodě byl na kauci a v únoru ho čekal soud.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní zásah v kavárně v SydneyVideo: Reuters

Jméno Monis přijal až v cizině, v Íránu se jmenoval Mohammad Hasan Manteghí.  Po příjezdu do Austrálie přestal vyznávat v Íránu nejrozšířenější šíitský islám a přešel k sunnitskému islámu. Na své internetové stránce, která je nyní uzavřená, se údajně nejméně v jednom případě hlásil k IS.

Je ale sporné, zda s ním byl skutečně spojen. Právník, který ho obhajoval při jeho potížích se zákonem v Íránu, vyloučil, že Monis jednal v rámci větší organizované skupiny. „Je to narušený člověk,” řekl o něm.

Austrálie Monisův čin nepovažuje za teroristický, ale za akci psychicky narušeného jedince.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám