Hlavní obsah

Islámský stát natáčí sebevražedné útoky dronem. Videa imitují akční hry

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Experti opakovaně konstatovali, že videa Islámského státu (IS) jsou výrazně dokonalejší než ta, které přinášejí názorově blízké teroristické skupiny. Je na nich vidět profesionální práce, což ukazuje i to poslední z 9. prosince, ve kterém, byly využity i záběry z dronu ve Full HD.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islámský stát si natočil sebevražedné útoky dronemVideo: Reuters

 
Článek

Video je zřetelně inspirované akčními filmy a především počítačovými hrami. Záběr zachycuje město Kobani, o které se bojuje, když se záblesk. V dalším okně je vidět záběr z mobilního telefonu na explozi sebevražedného atentátníka.

Expert na zbraně a taktiku použitou v Sýrii Eliot Higgins uvádí: „Video imituje grafiku Call of Duty a dalších videoher. Hodně džihádistů je ze západních zemí. Všichni mají Xbox. To je způsob, jak se dívají na konflikt.“

Koordinované atentáty?

Text zmiňuje, že záběr zachycuje Kobani a přibližuje akce mučedníků džihádu, kteří podnikli sebevražedné útoky proti kurdským bojovníkům.

Video působí jako by sebevražedné atentáty byly koordinované a tři se odehrály během pár minut, není ale jasné, zda záblesky vždy pocházejí z atentátu ukázaného v dalším okně.

Při tvorbě propagandistických, náborových i výhružných videí sunnitští radikálové využívají moderních technologií a postupů západních režisérů akčních filmů i tvůrců videoher.

Móda dronů

Nyní začali uplatňovat i záběry z dronu, uvedl Higgins: “Džihádisté najeli na obecnou popularitu dronů. Jestliže má být video dobré, očekáváte záběry z dronu.“

Už ve videu z dobyté syrské letecké základny Tabka použili záběrů ze vzduchu. [celá zpráva]

Archivní záběry IS na základnu Tabka ze vzduchu

„Záběry také mají ukazovat jejich mimořádnou schopnost v tom, že mohou létat s dronem nad leteckou základnou,“ dodal Higgins. Islámský stát video dokonce zveřejnil v pěti jazykových mutacích

Drony využívá i další extrémní organizace, Fronta an-Nusra, která sice s IS soupeří, ale zastává stejné názory a praktiky. V září zveřejnila záběry z vlastních průzkumných dronů na videu Prolomení obléhání, kde popisuje, jak se podařilo osvobodit pět set vězněných bojovníků v obklíčení u města Maliha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám