Hlavní obsah

Islámský stát sestřelil irácký vrtulník, má protiletadlové rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Bojovníci radikálního hnutí Islámský stát sestřelili u města Samarrá, irácký vojenský vrtulník. Dvoučlenná posádka zahynula. Ztrátu stroje potvrdilo irácké ministerstvo obrany, uvedla AP. Jde už o třetí vrtulník, který Islámský stát v Iráku sestřelil. Má protiletadlové rakety, aerolinky proto nad Irákem nelétají.

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu ukazují ukořistěnou techniku včetně raket.

Článek

Ministerstvo uvedlo, že vrtulník Eurocopter EC 635 byl sestřelen ruční protiletadlovou střelou. Informaci potvrdil televizi Al-Arabíja i představitel armády. Potvrzuje to obavy, že se radikálové mohli dostal k řízeným protiletadlovým střelám, když v létě obsadili sever Iráku a do rukou jim padlo velké množství uskladněných zbraní.

Vrtulník byl sestřel u šíitské Sámarry, která leží 100 km severně od Bagdádu. O město svádí irácké jednotky těžké boje s islámskými radikály. V pátek se jim podařilo obsadit dvě důležité čtvrti ve města.

Foto: David Ryneš, Novinky

V říjnu byly při bojích o Bajdží, které nakonec irácké vládní síly osvobodily, sestřeleny dva irácké vrtulníky. [celá zpráva]

Kvůli obavám z protiletadlových střel už většina velkých aerolinií změnila letové trasy a nevedou přes Irák. Učinily tak evropské společnosti Virgin Atlantic, KLM, Air France, americká Delta i dubajští Emirates.

Při ovládnutí skladů irácké armády na severu země získali islamisté také střely země vzduch, které by jim umožnily sestřelit letadla nad jejich územím.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník typu EC635

EC 635 je lehký víceúčelový vrtulník, který může přepravit až osm osob, lze ho použít v záchranné službě, ale i pro průzkum a při podpoře pozemních jednotek, unese přes tunu výzbroje, většinou se podvěšují kulomety, kanony, neřízené střely nebo protitankové rakety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám