Hlavní obsah

Syrská An-Nusra použila k útoku obrněné vozidlo OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

K sebevražednému útoku v Sýrii použila fronta An-Nusra napojená na Al-Káidu obrněné vozidlo OSN, kterého se zmocnila při přepadech vojáků mírových sborů na Golanských výšinách. Uvedl to v pondělí web časopisu Der Spiegel.

Foto: longwarjournal

Unesený vůz OSN použitý k sebevražednému atentátu

Článek

Fronta An-Nusra zveřejnila na sociální síti Twitter několik nedatovaných fotografií atentátu na stanoviště armády věrné syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi ve městě Šajch Maskín v provincii Dará, která sousedí s Golanskými výšinami. Sebevražedný atentátník podle nich narazil do stanoviště obrněným vozem typu RG-31 naloženým trhavinami. Podle sdělení An-Nusry zabil několik syrských vojáků.

Bojovníci fronty An-Nusra obsadili na konci srpna uzavřený přechod Kunajtra mezi Sýrií a Izraelci okupovanými Golanskými výšinami. Během bojů tehdy padlo do rukou islamistů také 43 vojáků mírové mise OSN z Fidži, kteří však byli později propuštěni. Podle časopisu Der Spiegel při těchto akcích ukořistili také vybavení jednotek OSN UNDOF.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Použití vozidla v barvách OSN ukazuje, že An-Nusra nectí žádné mezinárodní závazky. Vůz ponechala v typické bílé barvě, jen měl přes masku přehozenou černou vlajku džihádu.

Fronta an-Nusra, působící v Sýrii, je napojena na Al-Káidu. V Sýrii soupeří s Islámským státem o moc, ale při některých operacích jej podporuje. An-Nusra působí hlavně na jihu Sýrie, zatímco IS ovládá sever a východ. Izrael považuje Frontu an-Nusra za nebezpečnější než Islámský stát. Koaličními nálety utrpěla jen minimálně.

Izrael obsadil pohraniční Golanské výšiny za šestidenní války v roce 1967. O čtrnáct let později z nich 1200 kilometrů čtverečních anektoval. Z pohledu mezinárodního práva je však anexe nelegální. Pozorovatelská mise UNDOF vznikla v roce 1974 a má přes 1400 členů.

Izraelský nálet na Sýrii

Izrael podnikl v neděli nálet na Sýrii – na skladiště raket Hizballáhu. Kromě města Dimas také bombardoval mezinárodní letiště v Damašku.[celá zpráva]

Podle syrské opozice byly v obou bombardovaných oblastech ukryty zbraně. Údajně tam měly být účinné protiletadlové rakety S-300, uvedl list Guardian. Syrský ministr zahraničí kvůli útoku požádal generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna a Radu bezpečnosti o uvalení sankcí na Izrael. Podle něj jde o hrozný zločin proti syrské suverenitě.

Izrael se k náletu nepřihlásil, ale naznačil, že za ním stojí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám